2 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
2 tane yumurta (1’inin
sarısı üzerine)
1 paket instant (kuru)
maya
2 yemek kaşığı toz
şeker
2 silme tatlı kaşığı
tuz
8 su bardağı un (yaklaşık)
İçi için:
4 tane haşlanmış
patates
100 gr beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Karabiber, kimyon, pul
biber, tuz
İçini
hazırlamak için: Patatesler haşlanır ve küçük
doğranır, peynir, maydanoz ve baharatları eklenerek iç hazırlanır.
Aralarına
sürmek için:
150 gr tereyağı(erimiş)
150 gr tereyağı(erimiş)
Üzeri için:
Susam, çörekotu
Susam, çörekotu
Yapılışı: Ilıtılmış süt, şeker ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılarak ılık bir ortamda maya kabarana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenerek yumuşak bir hamur yapılır ve tekrardan ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur 2 tane bezeye ayrılır. Bezelerden biri ince olmayacak şekilde açılır, üzerine tereyağı sürülür ve bohça gibi kapatılıp, buzdolabında diğer bezeye aynı işlemi yapana kadar bekletilir. Dolapta bekletilen beze dikdörtgen şekilde açılır ve yağlanır, her tarafına patatesli iç yayılır, uzun kenarından başlayarak rulo şeklinde sarılır. Rulonun uçları birleştirilerek simit şekli verilir ve yağlı kağıt üzerinde eşit aralıklarla derin kesikler atılır ve her dilimi birbirinin üstüne gelecek şekilde yan yatırılır. Üzerine yumurta ve yoğurt karışımı sürüp ister susam isterseniz de çörek otu serpilir. Diğer bezeye de aynı işlem yapılır. Tepside yarım saat mayalandırılır. Önceden ısıtılmamış 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir, kızarmaya başlayınca ısı 170⁰’ye düşürülür. Afiyet olsun.
Bu ölçüden 2 tane börek çıkıyor, yarı ölçüsünü yapıp 1 tane yapılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder