16 Mart 2016 Çarşamba

PIRASALI GÜL BÖREK


Malzemeler:
1,5 su bardağı süt
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta
1 paket kuru (instant) maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İçi için:
4 tane pırasa
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
100 gr beyaz peynir
Pırasalar ince şekilde doğranır ve sıvı yağ ile kavrulur, salçaları ve baharatları eklenir ve biraz daha kavurmaya devam edilip soğumaya bırakılır. Daha sonra soğuyunca içerisine peynir ufalanır.

Yapılışı: Ilıtılmış süt, şeker ve maya karıştırılır ve maya çatlayana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenir ve yumuşak bir hamur yapılır, üzeri kapatılarak ılık bir ortamda mayalandırılır. Mayalanan hamur ister benim gibi büyük yapacaksanız 8 tane bezeye, isterseniz kişiye özel olsun isterseniz 16 tane bezeye ayrılır. Her bir beze ince bir şekilde açılır ve az sıvı yağ ile yağlanır ve 2’ye katlanır. Geniş tarafına pırasalı içten konulur ve rulo şeklinde sarılıp kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve 180⁰’de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: