Malzemeler:
Köftesi için:
200 gr ince çekilmiş yağsız kıyma
1 kâse ince bulgur
1 kâse ince yarma kırığı(bunun yerine aynı ölçü ince bulgur konulabilir)
1 tane yumurta
3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
Garnitürü için:
1 kâse nohut
1 kâse barbunya
250 gr sotelik et
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tane büyük kuru soğan
1 kâse taneli sumak
Yapılışı: Ön hazırlık
olarak nohutlar ve barbunya akşamdan ıslatılır. Tane sumak geniş bir kâsede
üzerini aşacak kadar kaynamış su konularak yemeği yapmaya başlamadan 2-3 saat öncesinden
ıslatılır.
Köfteyi hazırlamak için, köfte malzemeleri geniş bir yoğurma kabına alınır
ve az su ilavesi ile yoğrulur. Daha sonra misket büyüklüğünde köfteler yapılır.
Diğer tarafta etler zeytinyağında sotelenir içerisine küçük yemeklik doğranmış
soğan eklenir sotelemeye devam edilir. Daha sonra salça eklenir ve üzerini
aşacak kadar kaynamış su eklenir ve etler yumuşayana kadar pişirilir. Akşamdan
ıslatılmış olan nohutlar ve barbunyada düdüklü tencerede pişirilir. Büyükçe bir
tencerede Köfteler hariç diğer bütün malzemeler birleştirilir ve ocağa alınıp
10- 15 dakika kadar kaynatılır, bütün malzemeler özdeşleşsin diye Islatılmış
olan sumak da tel süzgeçten geçirilerek ilave edilir (ekşisi az gelirse limon
sıkılabilir damak tadına göre ayarlanabilir) ve 1-2 taşım daha kaynatılıp
içerisine hazırlanan köfteler eklenir. Köfteler pişince ocaktan alınır ve sıcak
olarak servisi yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder