13 Mart 2016 Pazar

EKŞİLİ KÖFTE (Köftelet)


Malzemeler:
Köftesi için:
200 gr ince çekilmiş yağsız kıyma
1 kâse ince bulgur
1 kâse ince yarma kırığı(bunun yerine aynı ölçü ince bulgur konulabilir)
1 tane yumurta
3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz

Garnitürü için:
1 kâse nohut
1 kâse barbunya
250 gr sotelik et
2 yemek kaşığı domates salçası
1 tane büyük kuru soğan
1 kâse taneli sumak

Yapılışı: Ön hazırlık olarak nohutlar ve barbunya akşamdan ıslatılır. Tane sumak geniş bir kâsede üzerini aşacak kadar kaynamış su konularak yemeği yapmaya başlamadan 2-3 saat öncesinden ıslatılır.
Köfteyi hazırlamak için, köfte malzemeleri geniş bir yoğurma kabına alınır ve az su ilavesi ile yoğrulur. Daha sonra misket büyüklüğünde köfteler yapılır. Diğer tarafta etler zeytinyağında sotelenir içerisine küçük yemeklik doğranmış soğan eklenir sotelemeye devam edilir. Daha sonra salça eklenir ve üzerini aşacak kadar kaynamış su eklenir ve etler yumuşayana kadar pişirilir. Akşamdan ıslatılmış olan nohutlar ve barbunyada düdüklü tencerede pişirilir. Büyükçe bir tencerede Köfteler hariç diğer bütün malzemeler birleştirilir ve ocağa alınıp 10- 15 dakika kadar kaynatılır, bütün malzemeler özdeşleşsin diye Islatılmış olan sumak da tel süzgeçten geçirilerek ilave edilir (ekşisi az gelirse limon sıkılabilir damak tadına göre ayarlanabilir) ve 1-2 taşım daha kaynatılıp içerisine hazırlanan köfteler eklenir. Köfteler pişince ocaktan alınır ve sıcak olarak servisi yapılır. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok: