Malzemeler:
2 bağ patlıcan kurusu
1 kg bir kez çekilmiş dana döş kıyma
1,5 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur
5 tane orta boy yemeklik doğranmış
soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım limon suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, pul biber, sumak
Yapılışı: Patlıcan kuruları kaynamış suda haşlanır ve süzülür.
Dolmanın yapılacağı tencerede salçalar zeytinyağı ile kavrulur ve 1 kaşığı
tencerenin dibinde bırakılıp diğer kavrulan salçalar iç harcın yapılacağı kaba alınır.
Diğer bütün malzemeler eklenerek yoğrulur. Haşlanan patlıcanların içerisi 1
parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur. Salça kavrulan tencerenin dibi
tutmaması için maydanoz sapları ve limon dilimleri yerleştirilir, 2 yemek
kaşığı çapraz şekilde yerleştirilir.
Patlıcanlar üst üste gelecek şekilde dizilir. Üzerine parça parça tereyağı
konulur, ağırlık yapması için tabak kapatılır ve patlıcanların hizasına kadar
kaynamış su konulur. Yarım saat pişince aşağıdaki hazırlanan naneli karışım
gezdirilir. Tekrardan yarım saat pişirilir ve sıcak servis yapılır. Afiyet
olsun.
Üzeri için:
1 diş ezilmiş sarımsak
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı nane
Yarım limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
Sarımsak az zeytin yağında kavrulur,
salça eklenir oda biraz kavrulur ve daha sonra diğer malzemeler eklenir ve
yarım pişmiş dolmanın üzerine gezdirilir. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder