22 Haziran 2015 Pazartesi

ZEYTİNLİ ÇÖREK


Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı
Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
2 çorba kaşığı toz şeker                  
1 paket instant kuru maya
2 tane yumurta
80 gr tereyağı erimiş ( 1Türk kahve fincanı)
3,5 veya 4 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Aralarına sürmek için:
5 yemek kaşığı zeytin ezmesi
Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı süt

Yapılışı: Ilıtılmış süt, maya ve şeker yoğurma kabına alınıp karıştırılarak ılık bir ortamda maya kabarana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. Yapılan hamur 4 tane bezeye ayrılır. Her bir beze servis tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan bezeler yağlı kağıt üzerinde aralarına zeytin ezmesi sürülüp üst üste konulur. En üstteki bezeye zeytin ezmesi sürülmez. Daha sonra tam ortasına çay bardağıyla iz yapılır ve 4’e kesilir her 4 parça tekrardan 4’e kesilir toplam 16 parçaya kesilir. Kesilen parçalar ikişer ikişer zıt yönlere iki kez döndürülür, her parçaya aynı işlem yapılıp yağlı kâğıt fırın tepsisine alınır, üzeri örtü ile kapatılıp tepsi mayası için 20 dakika oda ısısında bekletilir.
daha sonra  yumurta sarısına 1 tatlı kaşığı süt konulup karıştırılır ve hazırlanan çöreğin üzerine sürülür. Önceden ısıtılmamış 180 dereceli fırında üzeri kızaran kadar pişirilir. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok: