17 Haziran 2015 Çarşamba

KATMER BÖREK


Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı
Malzemeler: 36 adet
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ılık su
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı
Aralarına sürmek için:
125 gr tereyağı
125 gr margarin
İçi için:
4 tane patates
1 tane soğan
Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı: İçini hazırlamak için, patatesler haşlanır ve ezilir. Tavaya az zeytinyağı konulup içerisine küçük doğranmış soğan eklenip kavrulur. Daha sonra içerisine ezilmiş patatesler ve baharatlar eklenerek kavrulur ve ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Hamuru hazırlamak için hamur malzemeleri yoğurma kabına alınıp yoğrulur, yumuşak bir hamur yapılıp üzeri kapatılarak ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Daha sonra mayalanan hamur 6 tane bezeye ayrılır.  Bezenin bir tanesi ince bir şekilde açılır, üzeri eritilmiş yağlar ile yağlanır, önce karşılıklı kenarları kapatılır, sonra diğer karşı kenarları kapatılıp kare şekli verilir, en son karenin köşeleri ortada birleştirilip bohça şekli verilir. Diğer tüm bezlere aynı işlem yapılır. Daha sonra ilk kapatılan beze dikdörtgen olacak şekilde açılıp geniş tarafına iç malzemesinden konulur ve çok sıkı olmayacak rulo şeklinde sarılır. Daha sonra 4 parmak aralıkla kesilip yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir ve üzerlerine yumurta sarısı sürülür. 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Bu böreği yapıp yumurtasını sürüp derin dondurucuda bekletebilirsiniz.












Hiç yorum yok: