12 Haziran 2016 Pazar

YELPAZE TATLISI


Malzemeler:
Hamur için:
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tane yumurta
Yarım çar bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
3- 3,5 su bardağı uu
1 çay kaşığı kabartma tozu

Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
2,5 su bardağı su
1 kaç damla limon suyu

Hamuru açmak için:
1 su bardağı nişasta

Kızartmak için:
Ayçiçek yağı

Yapılışı: Şerbet hazırlamak için ölçülü şeker ve su tencereye alınır kaynamaya başlayınca kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatılır. İnmesine yakın limon suyu sıkılır ve bir iki taşım daha kaynatılıp soğumaya bırakılır.
Hamur malzemeleri ile ele yapışmayan bir hamur yapılır ve 8 tane bezeye ayrılır, bezelerin üzeri kapatılarak 10 dakika dinlendirilir. Dinlenen bezeler ince bir şekilde nişasta ile açılır. Daha sonra karşılıklı iki kenardan ortaya doğru  birleştirilir ve sıkılır, yani 1 bezeyi 4 parça olacak şekilde aralıklarla sıkılmalıdır. Sıkılan yerlerden kesilip bir örtü üzerine alınır. Diğer bezelere de aynı işlem yapılır, toplam 32 tane tatlı hamuru çıkmalıdır. Kızdırılmış sıvı yağda hazırlanan hamurlar kızartılır soğumuş olan şerbete batırılıp çıkarılır. Daha sonra servis tabağına alınır, istenirse üzerine ceviz içi veya toz fıstık serpiştirilir. Afiyet olsun.






Hiç yorum yok: