Malzemeler:
Keki için:
4 yumurta
1+1/4 su bardağı toz şeker
1 fiske tuz
1,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
4 çorba kaşığı sıvı yağ
4 çorba kaşığı süt
Kreması için:
200 gr taze çilek
1 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1/2 su bardağı süt
1 poşet tart jöle
1 küçük kutu krema (buzdolabında
soğutulmuş olacak)
Süsleme için:
300 gr çilek (yıkanıp ortadan ikiye kesilmiş)
1 paket kedi dili bisküvi
1 kutu çilekli süt
1 poşet tart jöle
Öncelikle kek hazırlanır.Un, vanilya ve
kabartma tozu elenerek kenara alınır. Ayrı bir kapta sıvı yağı ve süt
karıştırılır. Çırpma kabına 4 yumurta, şeker ve bir fiske tuz alınarak 5 dakika
kadar mikserin en hızlı ayarında çırpılır. Karışımın rengi açılmış, miktarı 2-3
katına çıkmış olmalıdır, un karışımı eklenip
karışacak şekilde çırpılır. Hazırlanan karışımdan 2-3 kaşık alınıp süt ve yağ
karışımına katılır ve iyice karıştırılır. Bu karışımı tekrar kek hamurunun
üzerine aktarıp spatula ile alt üst ederek karıştırılır. 20-22 cm çapında bir
kek çemberinin tabanına yağlı kağıt ile döşenir ve hazırlanılan kek karışımı
çembere dökülür. 180 dereceye ayarlı soğuk fırında 30-35 dakika kadar pişirilir. Kek kürdanla kontrol
ettikten sonra fırından alınıp soğumaya bırakılır.
Kremayı hazırlamak için öncelikle 200 gr
çileği blenderda püre haline getirilir. Yumurta sarısını toz şeker ve vanilya
ile birlikte çırpıldıktan sonra çilek püresi de karışıma eklenip iyice
karıştırılır. 1/2 bardak sütü ve tart jöleyi küçük bir kaba alıp ocakta jöle
eriyene kadar karıştırılır. Jöle eriyince çilek püreli karışımı üzerine ilave
edip hepsi homojen hale gelene kadar karıştırılarak ısıtmaya devam edilir.
Ocaktan alınan kab soğuk su dolu başka bir kabın içine oturtularak hızla oda
sıcaklığına gelmesi sağlanır. Kremayı koyu bir kıvam alana kadar mikserin en
yüksek devrinde çırpılır. İyice kıvam
alan krema çilekli karışımı da ekleyerek spatula yardımıyla karıştırılır.
Soğumuş olan kekin etrafından yaklaşık 1
cm keserek çıkarılır. Gerekirse üst kısmı da keserek düzeltilir. Sonrasında
keki yatay olarak ortadan ikiye keserek 2 katman kek elde edilir. Uygun çapta
bir çember servis tabağına yerleştirilir. 1-2 saniye çilekli süte batırılan
kedi dili bisküvileri çemberin iç çeperi boyunca dik olarak yerleştirilir. İlk
kek katmanını da kedi dillerinden oluşturulan çemberin ortasında boşluk
kalmayacak şekilde yerleştirilir. Ortadan ikiye kesilmiş çilekler kekin üzerine
dizilir. Çileklerin üzerine hazırlamış olan kremanın yarısı yayılır. İkinci kek
katmanı yerleştirilir. Aynı şekilde ikiye bölünmüş çilekler kekin üzerine
dizilip kalan krema da üzerine yayılır. En üste de çilekler istenilen şekilde
yerleştirilir. Tart jöleyi poşetin üzerindeki tarifine göre hazırlanıp
çileklerin üzerine yayılır. Buzdolabında en az 3-4 saat, tercihen 1 gece soğutulan
pasta etrafındaki çember çıkarıldıktan sonra dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder