6 Mayıs 2016 Cuma

ÇİLEKLİ CHARLOTTE


Malzemeler:
Keki için:
4 yumurta
1+1/4 su bardağı toz şeker
1 fiske tuz
1,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
4 çorba kaşığı sıvı yağ
4 çorba kaşığı süt

Kreması için:
200 gr taze çilek
1 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1/2 su bardağı süt
1 poşet tart jöle
1 küçük kutu krema (buzdolabında soğutulmuş olacak)

Süsleme için:
300 gr çilek (yıkanıp ortadan ikiye kesilmiş) 
1 paket kedi dili bisküvi
1 kutu çilekli süt
1 poşet tart jöle

Öncelikle kek hazırlanır.Un, vanilya ve kabartma tozu elenerek kenara alınır. Ayrı bir kapta sıvı yağı ve süt karıştırılır. Çırpma kabına 4 yumurta, şeker ve bir fiske tuz alınarak 5 dakika kadar mikserin en hızlı ayarında çırpılır. Karışımın rengi açılmış, miktarı 2-3 katına çıkmış olmalıdır,  un karışımı eklenip karışacak şekilde çırpılır. Hazırlanan karışımdan 2-3 kaşık alınıp süt ve yağ karışımına katılır ve iyice karıştırılır. Bu karışımı tekrar kek hamurunun üzerine aktarıp spatula ile alt üst ederek karıştırılır. 20-22 cm çapında bir kek çemberinin tabanına yağlı kağıt ile döşenir ve hazırlanılan kek karışımı çembere dökülür. 180 dereceye ayarlı soğuk fırında 30-35  dakika kadar pişirilir. Kek kürdanla kontrol ettikten sonra fırından alınıp soğumaya bırakılır. 
Kremayı hazırlamak için öncelikle 200 gr çileği blenderda püre haline getirilir. Yumurta sarısını toz şeker ve vanilya ile birlikte çırpıldıktan sonra çilek püresi de karışıma eklenip iyice karıştırılır. 1/2 bardak sütü ve tart jöleyi küçük bir kaba alıp ocakta jöle eriyene kadar karıştırılır. Jöle eriyince çilek püreli karışımı üzerine ilave edip hepsi homojen hale gelene kadar karıştırılarak ısıtmaya devam edilir. Ocaktan alınan kab soğuk su dolu başka bir kabın içine oturtularak hızla oda sıcaklığına gelmesi sağlanır. Kremayı koyu bir kıvam alana kadar mikserin en yüksek devrinde çırpılır.  İyice kıvam alan krema çilekli karışımı da ekleyerek spatula yardımıyla karıştırılır. 
Soğumuş olan kekin etrafından yaklaşık 1 cm keserek çıkarılır. Gerekirse üst kısmı da keserek düzeltilir. Sonrasında keki yatay olarak ortadan ikiye keserek 2 katman kek elde edilir. Uygun çapta bir çember servis tabağına yerleştirilir. 1-2 saniye çilekli süte batırılan kedi dili bisküvileri çemberin iç çeperi boyunca dik olarak yerleştirilir. İlk kek katmanını da kedi dillerinden oluşturulan çemberin ortasında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. Ortadan ikiye kesilmiş çilekler kekin üzerine dizilir. Çileklerin üzerine hazırlamış olan kremanın yarısı yayılır. İkinci kek katmanı yerleştirilir. Aynı şekilde ikiye bölünmüş çilekler kekin üzerine dizilip kalan krema da üzerine yayılır. En üste de çilekler istenilen şekilde yerleştirilir. Tart jöleyi poşetin üzerindeki tarifine göre hazırlanıp çileklerin üzerine yayılır. Buzdolabında en az 3-4 saat, tercihen 1 gece soğutulan pasta etrafındaki çember çıkarıldıktan sonra dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: