12 Mayıs 2016 Perşembe

İÇLİ KÖFTE


Benim yaptığım bu ölçüden 60-70 adet köfte çıkıyor. Siz bu ölçüyü yarıya düşürebilirsiniz
Malzemeler:
Köftesi için:
400  gr ince çekilmiş yağsız kıyma
1 kâse ince bulgur (500 gr)
1 kâse ince yarma kırığı(500 gr)
1 tane yumurta
3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz

İçi için:
1 kg kıyma
8-9 tane kuru soğan
1 paket margarin veya tereyağı
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1-2 avuç ceviz içi
İçinin yapılışı: Soğanlar yemeklik olarak çok küçük doğranır ve katı yağ ile biraz kavrulur(için donması gerektiği için katı yağ kullanıyorum). İçerisine kıyma eklenir ve kıymanın saldığı suyu çekinceye kadar kavrulur. İçerisine baharatları eklenir ve biraz daha kavrulur. Ocaktan ineceği zaman ince kıyılmış maydanoz, ceviz içi eklenir ve soğuduktan sonra donması için buzdolabında bekletilir. Bu işlemi akşamdan yaparsanız daha kolay oluyor.

Yapılışı: Köfte malzemeleri un hariç hepsi geniş bir yoğurma tepsisine alınır ve üzerine su eklenerek yoğrulur. Biraz tutmaya başlayınca unu eklenir ve tam yumuşayana kadar yoğrulur. Daha sonra küçük limon büyüklüğünde bezeler alınır ve orta kısmı 2 parmak yardımı ile çanak olacak şekilde açılır ve içerisine donmuş olan içten 1 yemek kaşığı kadar konulup kapatılır. Kaynamış olan suya 1 tatlı kaşığı tuz atılır ve köfteler içerisine bırakılarak haşlanır. Köfteler suyun üstüne çıkana kadar haşlanır. Servis yapılırken de üzerine bolca eritilmiş tereyağlı biber dökülür. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: