18 Nisan 2016 Pazartesi

LİMONLU BEZELİ TART

Malzemeler:
Limon kreması için:
4  tane limon kabuğu rendesi
4 tane limon suyu
100 gr tereyağı
150 gr toz şeker
4 tane yumurta 
Yumurtalar dışındaki tüm krema malzemesini bir kaba alıp benmari usulü eritilir. Kaynamakta olan su dolu bir tencerenin üzerine suya değmeyecek şekilde oturttuğunuz bir kapta karıştırılarak eritilir. 4 yumurtayı ayrı bir yerde hafifçe çırpıldıktan sonra azar azar karışıma eklenir ve kıvam alana kadar pişirmeye devam edilir. Kıvam aldığında kenara alıp soğumaya bırakılır.

Hamuru için:
250 gr un
125 gr tereyağı
 Yarım su bardağı pudra şekeri
2  tane yumurta sarısı
1 çorba kaşığı bal
1 paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu
Tart hamuru için yumuşak tereyağını ve pudra şekeri karıştırılır. Diğer malzemeler de eklenerek yumuşak bir hamur  yapılır. Streç filme sararak buzdolabında en az yarım saat dinlendirilir. Daha sonra hamur iki kat yağlı kağıt arasında 26 cm'lik tart kalıbına uyacak büyüklükte açılır ve yağlanmış kalıba kenarları yukarıda olacak şekilde yerleştirilir. Hamura çatalla delikler açılır. Üzerine yağlı kağıt serip ağırlık(fasulye, nohut, vb) koyarak 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakılır.

Bezeler için:
3 yumurta akı
1 fiske tuz
3/4 bardak pudra şekeri
1 paket vanilya
Bezeleri hazırlamak için temiz bir çırpma kabına yumurta akları konulur, sarıları asla karışmamalı. Üzerine 1 fiske tuz atıp çırpıcı ile yüksek devirde iyice beyazlaşana kadar çırpılır. Yavaş yavaş pudra şekeri ve vanilya eklenerek çırpmaya devam edilir. Yumurta akları tamamen beyazlaşıp kesinlikle kaptan akmayacak kadar katılaşmış olmalıdır.

Yapılışı:Soğuyan tart tabanının üzerine hazırlanan limon kreması yayılır ve üzeri düzeltilir. Çırpılmış yumurta aklarını bir sıkma poşetine alınıp istenilen uçla tartın üzerine sıkılarak süslenir. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir, bir kaç dakika içinde kızarıyor kontrol etmek gerekiyor. Fırından alıp ılıtılan tart buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapılır. Afiyet olsun!



Hiç yorum yok: