6 Nisan 2016 Çarşamba

LAZ BÖREĞİ

Malzemeler:
Hamuru için:
1 su baradğı süt
1 tane yumurta
1 tatlı kaşığı sirke
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3,5 su bardağı un (kontrollü koymak gerekir)
Muhallebisi için:
1,5 kg süt
3 tane yumurta
1 dolu yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı pirinç unu
2,5 su bardağı toz şeker
Şerbeti için:
2 su barağı şeker
2 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu
Üzeri için:
200 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı: Önce şerbet malzemeleri kaynatılır ve inmesine yakın limon suyu sıkılarak bir iki taşım daha kaynatıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
Daha sonra muhallebi malzemelerinin hepsi çırpılır ve karıştırılarak ocakta pişirilir, (çok katı bir muhallebi olacak) ve soğumaya bırakılır.
Hamur malzemeleri yoğrulur ve 15 dakika kadar dinlendirilir. Daha sonra 10 tane bezeye ayrılır. Her bir beze nişastalı un karışımı ile ince şekilde açılır ve yağlanmış dikdörtgen borcama veya fırın tepsisine yufkalar kenardan sarkacak şekilde üst üste yerleştirilir, 2 yufkayı yerleştirince eritilmiş olan yağ karışımından çok az arasına gezdirilir, açılan 2 beze tekradan üst üste konulur ve yağlanır, 5. Yufkayı serince bir tutam şeker serpiştirilip soğumuş olan muhallebi arasına yayılır ve üzerine karabiber serpilir. Daha sonra kenarlarındaki sarkan parçalar muhallebinin üzerine kapatılır, muhallebi kenarlarından çıkmasın diye. Kalan 5 beye de aynı işlem yapılır ve bu seferde kenarlarından sarkan parçalar borcamın alt kısmına sıkıştırılır. Dilimlenerek üzerine kalan yağ gezdirilir ve 180⁰’de üzeri ve altı güzelce kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkınca ilk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbet üzerine dökülür ve şerbeti çekince servis yapılır. Afiyet olsun

Hiç yorum yok: