Malzemeler:
5 tane yufka
Sosu için:
4 tane yumurta
(1’nini sarısı üzeri için:
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
İçi için:
750 gr ıspanak
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı galeta
unu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı pul
biber
1 çay kaşığı
karabiber
1 tane yumurta
İçinin
hazırlanışı: Soğan yemeklik olarak çok
küçük doğranır ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavrulur, içerisine baharatları
eklenir ve biraz daha çevrilir. Daha sonra güzelce yıkanıp suyu sıkılmış olan
ıspanaklar eklenir ve ıspanaklar sönünceye kadar kavrulur. İçerisine 1 yemek
kaşığı galeta unu eklenip biraz daha ocakta çevrildikten sonra ocaktan alınır.
Başka bir tavada 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile 1 yumurta güzelce karıştırılarak
pişirilir ve kavrulmuş olan ıspanaklı içe katılıp karıştırılır ve soğumaya
bırakılır.
Yapılışı: Böreği yapmak için önce sos malzemeleri bir kâsede çırpılıp
hazırlanır. Yağlanmış veya yağlı kâğıt serilmiş tepsiye 1. Yufka kenarları dışarıda kalacak şekilde yerleştirilir ve üzerine sostan yayılır, 2. yufka tepsinin
orta kısmına büzüştürülerek yerleştirilir ve üzerine sostan her tarafına yayılır.
3. yufka ortadan kesilir ve yarısı tepsiye yerleştirilir ve üzerine az sostan
yayılır ve soğumuş olan iç malzemesi orta kısmına yerleştirilir. Sosun üzerine
3.yufkanın kalan yarısı serilir ve sos malzemesi yayılır. 4. yufka tepsiye yerleştiril
ve onun üzerine sostan sürülmeden, 5.
yufka düzgünce serilir ve tepsi büyüklüğünde kenarlarından artan parça yırtılarak
çıkarılır ve 5. Yufka kanara alınır. Tekrardan 4. Yufkanın üzerine sos malzemesi
yayılır. Onun üzerine kenarlardan yırtılan parçalar gelişi güzel yerleştirilir
ve sos sürülür 1. yufkanın tepsiden dışarıda kalan kısımları 4. Yufkanın üzerine
kapatılır ve sostan yarım kepçe üzeri için ayrılıp kalan sos böreğin kenaralarına
sürülür 5. Tepsi büyüklüğünde kestiğimiz yufka en üste düzgüne serilir ve
kenarları tepsinin altına verilir. Daha sonra börek dilimlenir. Üzeri için
ayrılan yumurta sarına yarım kepçe ayrılan sos eklenip çırpılır ve böreğin üzerine
sürülür 180˚
fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder