3 su bardağı
pirinç
2 tane havuç
1 bağ
ıspanak
1 tene küçük
kuru soğan
Yarım kapya
biber
Tuz
Köftesi için:
500 gr kıyma
1 tane küçük
soğan
3 yemek
kaşığı galeta unu
1 tane
yumurta
1 tutam
maydanoz
Tuz,
karabiber, pul biber
Domates sosu için:
1 tane kapya
biber
2 tane köy
biberi
3-4 tane
olgun domates
Tuz,
karabiber, pul biber, 1 tane kesme şeker
Yapılışı: Pirincin üzerine 1 dolu yemek kaşığı tuz,
üzerini aşacak kadar da kaynar su konulur karıştırılıp 2 saat kadar ıslatılır.
Ispanak
güzelce yıkanıp kurulanır. 1 soğan ve yarım kapya biber çok küçük yemeklik
olarak doğranır. Tencereye 1 dolu yemek kaşığı zeytinyağı eklenir, soğan ve
kapya biber güzelce kavrulur içerisine ıspanaklar eklenip hızlı ateşte ıspanaklar
sulanmadan sotelenir ve bir tabağa alınır, aynı tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağı
konulur ve içerisine rendelenmiş havuçlar konulup, havuçlar ölünceye kadar sotelenip
bir tabağa alınır.
Tuzlu suda
bekletilen pirinçler güzelce yıkanır. Pilavın pişirileceği tencereye 1 dolu servis
kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağı konulur. İçerinse suyu süzülen pirinçler
eklenir ve güzelce kavrulur. Daha sonra 4,5 su bardağı kaynamış su konulur önce
hızlı ateşte 3 dakika sonra kısık ateşte pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirilir
ve üzeri havlu kâğıt ile kapatılıp demlenmeye bırakılır.
Köfte için
köfte malzemeleri güzelce yoğrulur, misket büyüklüğünde bezeler alınıp avuç içerisinde
yuvarlanır. İstenirse kızgın yağda kızartılır, istenirse de yağlı kağıt
serilmiş tepsiye dizilip 180˚fırında köfteler pişirilir. Diğer
tarafta domates sosu hazırlanır. Bunun için köy biberleri ve kapya biberi küçük
doğranıp zeytin yağında kavrulur. İçerisine kabukları soyulup küp doğranmış olan
domatesler eklenip hiç suyu kalmayıncaya kadar sotelenir. Daha sonra içerisine
pişmiş olan köfteler eklenip karıştırılır.
Demlenen pilav
2 parçaya bölünür 1’inin içerisine ıspanaklı karışım konulup harmanlanır. Diğer
pilava havuçlu karışım konulup harmanlanır.
Pilavın servis
edileceği derin bir borcama veya kelepçeli kalıba önce ıspanaklı pilav bastırılarak
yerleştirilir. Onun üzerine havuçlu pilav yayılıp bastırılır. En üstüne de domates
soslu köfte yerleştirilir ve sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder