22 Aralık 2017 Cuma

FESLEĞEN VE PEYNİRLİ BÖREK


Malzemeler:
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta
1 paket instant (kuru) maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2,5-3 su bardağı un
Aralarına sürmek için:
75 gr yumuşak tereyağı
Üzeri için:
100 gr beyaz peynir
50 gr kaşar rendesi
2-3 dal fesleğen
2 tane domates
2 tane sivri biber
1 tane yumurta
Yapılışı: Süt, su, şeker ve maya yoğurma kabına alınır ve ılık bir ortamda 20 dakika kadar maya kabarana kadar bekletilir. Daha sonra hamur için olan malzemelerin hepsi karışıma eklenip ele yapışmayan bir hamur yapılır ve ılık bir ortamda yarım saat kadar mayalanmaya bırakılır.
İçi için peynirler, ince doğranmış fesleğen ve yumurtanın akı bir kâsede karıştırılır. Domatesler ve biberler de doğranır ve bir kenara alınır.
Mayalanan hamur 10 tane bezeye ayrılır, tereyağı da 10 parçaya kesilir.  Bezeler tezgâh üzerine alınır ve tereyağından bir parça üzerine konularak elle inceltilir ve rulo şeklinde sarılıp kendi etrafında döndürülerek yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir. Bütün bezelere aynı işlem yapılır. Tepsideki böreklerin orta kısımlarına bastırılarak çukurlar oluşturulur ve peynirli içten ortadaki boşluklara doldurulur. En üst kısımlarına da domates ve biberlerden konulur. Hamurun kenar kısımlarına yumurta sarısı sürülür. 180⁰ fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: