22 Aralık 2017 Cuma

BEŞAMEL SOSLU KEBAP

Malzemeler:
700 gr dana sotelik et
15 tane arpacık soğan veya 2 tane kuru soğan
1 tane havuç
1 tane yeşilbiber
1 tane kırmızı (kapya) biber
1 su bardağı konserve bezelye
3 tane patates
Tuz, karabiber, pul biber, kekik
Üzeri için:
2 tane kırmızıbiber
2 tane köy biberi
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Beşamel soso için:
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2,5 su bardağı süt
Tuz, karabiber
Yapılışı: Patatesler küp şeklinde doğranır, az zeytinyağı, tuz, karabiber ve pul biberle tatlandırılıp yağlı kâğıt serilmiş tepsiye yayılır ve 180⁰ fırında patatesler kızarana kadar pişirilir.
Arpacık soğanlar, doğranmış havuç ve biberler az zeytinyağı ile sotelenir. Etler azar azar eklenerek sotelemeye devam edilir. Baharatlar ve etlerin hizasına gelecek kadar kaynamış su eklenerek, etler yumuşayana kadar orta harlı ateşte pişirilir. Etlerin pişmesine yakın konserve bezelye eklenip ocaktan alınır. Pişmiş olan patatesler de eklenir ve hepsi birlik karıştırılır.
Üzeri için olan malzemelerde ki biberler jülyen şeklinde doğranır ve çok az yağ ile tavada hafif karamelize olana kadar sotelenir.
Beşamel sos için yağ ve un unun kokusu gidene kadar kavrulur ve içerisine soğuk süt eklenir sürekli karıştırılarak biraz cıvık kıvamda beşamel sos hazırlanır. Baharatları da eklenir ve ocaktan alınır.

Pişen kebap istenirse kişiye özel güveçlere veya borcama yayılır. Üzerine sotelenmiş olan biberler onun üzerine kaşar rendesinin yarısı yayılır. Daha sonra beşamel sos yayılır, en son da kalan kaşar rendesi serpiştirilip kaşar peynirleri kızarana kadar 180⁰ fırında pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: