28 Mayıs 2015 Perşembe

RÜZGAR GÜLÜ POĞAÇA


Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı
Malzemeler:
150 gr tereyağı
2 tane yumurta (birinin sarısı üzeri için)
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı şeker
1 paket instant (kuru) maya
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı un (yaklaşık)
İçi için: 
250 gr kıyma
2 tane soğan
1 tane yeşil biber
Yarım kırmızı (kapya) biber
Yarım demet maydanoz
1 tane patates
Tuz, karabiber, pul biber, kırmızı toz biber

Yapılışı:Poğaçanın içini yapmak için yemeklik doğranmış soğan ve biberler sıvı yağda sotelenir, kıyma eklenir ve kavrulur. Patates çok küçük doğranır ve kıymaya eklenir. (Patates diri kalıyor, böreğin içinde pişiyor). Baharatları eklenir ve ocaktan alınıp, soğumaya bırakılır. 
Hamuru hazırlamak için ılıtılmış süte şeker ve maya katılarak karıştırılır, maya kabarana kadar sıcak bir ortamda bekletilir. Tereyağı, 3 su bardağı unla birlikte ovulur. Kabaran maya, yumurta, kalan un ve tuz eklenerek hamur yapılır, yarım saat mayalandırılır. Mayalanan hamur 14 tane bezeye ayrılır. Her bir beze oval şekilde açılır, bir kenarına iç harç konulur malzemeyi örtecek kadar kapatılır. Kalan hamur 1 cm şeritler halinde kesilir. Şeritler tek tek döndürülerek malzemeli hamurun üzerine sarılır. Daha sonra iki ucu birleştirilip yuvarlak hale getirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülüp susam serpiştirilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Tepside biraz mayalandırılır. Soğuk fırında önce 120 derecede 15 dakika, daha sonra fırının ısısını 180 dereceye yükseltip üzerleri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.












Hiç yorum yok: