21 Ağustos 2015 Cuma

ALT ÜST BÖREĞİ

                                                                                                                                                        

Ben ıspanaklı iç kullanarak yaptım, Patlıcanlı da çok güzel oluyor onun için patlıcanlı için de tarifini yazdım. Ayrıca Patatesli, kıymalı da yapabilirsiniz.        

Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı
Malzemeler:                                                                                              
  5 - 5,5 su bardağı un (yaklaşık)
1 fincan zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 su bardağı su
Açmak için:
Mısır nişastası
Aralarına sürmek için:
125 gr tereyağı veya margarin(eritilmiş)
1 fincan zeytinyağı
Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı
Ispanaklı iç için:
Yarım kg ıspanak
1 tane yumurta
1 tane kuru soğan
100 gr pastırma(istenirse)
Tuz, karabiber, pul biber
Ispanaklı içi yapmak için:
Tavaya sıvı yağ ve yemeklik doğranmış soğan konulup soğanlar ölünceye kadar kavrulur. Daha sonra küçük doğranmış olan pastırmalar eklenip az kavrulur ve içerisine yıkanmış ve doğranmış olan ıspanaklar, tuz, baharatlar eklenir ve ıspanaklar sönene kadar sotelenir. Diğer tarafta yumurtalar az sıvı yağda karıştırılarak iyice pişirilir ve ıspanaklara eklenir.
Patlıcanlı iç için:
2 adet soğan
3 adet patlıcan
2 adet sivri biber
1-2 adet kırmızı (kapya) biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızıbiber
Biraz sıvı yağ
Patlıcanlı içi yapmak için:Soğanlar küçük doğranır ve tavaya alınıp sotelenir, küçük doğranmış biberler ilave edilir ve kavrulur. Tuzlu suda ıslatılmış ve küçük küçük doğranmış patlıcanlar eklenir, baharatları eklenir ve kısık ateşte kendi suyuyla pişirilip soğumaya bırakılır.



Yapılışı: Hamur malzemeleri yoğurma kabına alınıp yoğrulur ve 20 eşit bezeye ayrılır. Her bir beze nişastalı un karışımı ile servis tabağı büyüklüğünde açılır. Araları yağlanarak 10 tanesi üst üste konulur. Sonra hepsi birlikte tepsi büyüklüğünde açılıp. yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir.Üzerine hazırlanan iç malzemesi konulur. Diğer 10 bezede aynı işlem yapılır ve için üzerine yerleştirilip börek kesilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmamış 180 dereceli fırında yaklaşık 35 dakika kadar  pişirilir. Afiyet olsun.






Hiç yorum yok: