Malzemeler:
Hamur için:
125 gr margarin veya tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
1 tane yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı sirke
7-8 su bardağı un (kontrollü koymak
gerekir)
İçi için:
250 gr ceviz içi
Hamuru açmak için:
Nişasta mısır veya buğday fark etmez
Üzeri için:
200 gr tereyağı
Şerbeti için:
2,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Yapılışı: Hamur için önce sıvı malzemeler karıştırılır
ve un eklenerek özlü bir hamur yapılır. 100 gr lık bezelere ayrılır.( 14 tane) Hamur
çok küçük açılıp aralarına bolca nişasta sürülerek üst üste(aralarına streç
filim serilerek) konulur.2-3 saat dinlendirilir. Dinlenen her bir beze sadece
nişasta ile ince bir şekilde açılır ve oklavaya sarılarak büzdürülür. Daha
sonra büzülen hamur yavaşça açılır ve bir örtü üzerinde diğer bezeyi açıncaya
kadar bekletilir. Bekleyen ve kendini çeken bezenin ortasına ceviz içi serpiştirilir
ve 2. büzülen yufka üzerine konulur ve gene az ceviz içi serpiştirilir ve
örtünün ucundan kaldırarak rulo şeklinde sarılır. 3-4 parmak genişliğinde
kesilir ve fırın tepsisine dizilir. Diğer bezelere de aynı işlem yapılır. Eritilmiş
ve köpüğü alınmış olan tereyağı üzerine gezdirilerek dökülür. 150⁰’de 1 saat pişirilir.
Bu arada şerbeti hazırlanır. Şerbet 10 dakika
kadar kaynatılır ve ocaktan inmesine yakın 1 tatlı kaşığı kadar limon sıkılır
ve 1-2 taşım daha kaynatılıp ocağın altı kapatılır. Tatlı fırından çıkar çıkmaz
sıcak şerbet dökülür ve şerbetini çekince servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder