9 Eylül 2016 Cuma

EKŞİLİ DOLMA (HIYARLET)


Malzemeler:
20 tane büyük salatalık
200 gr tane sumak
İçi için:
500 gr orta yağlı kıyma
2 tane kuru soğan
2 su bardağı pilavlık bulgur
3 yemek kaşığı domates salçası
2 atlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı: Sumak geniş bir kaseye konulur ve üzerini geçecek kadar kaynamış su eklenerek ağzı kapatılıp ekşisinin çıkması sağlanır.
 Salatalıklar yıkanır ve içleri oyulup hazırlanır.
Soğanlar yemeklik olarak doğranır. Kıyma, doğranmış olan soğanlar, bulgur, salça ve baharatlar ve biraz da su eklenerek bütün malzemeler geniş bir kapta karıştırılır. Zeytinyağı da eklenir ve iç malzeme hazırlanır.  Salatalıkların içerisine iç malzeme doldurulur ve tencereye ağız kısımları birbirini kapatacak şekilde dizilir ve dolmaların üzeri bir tabak ile kapatılır.  Dolmaların yarısına kadar su eklenir ve biraz kısık ocakta 25 dakika kadar pişirilir. Üzerine kapatılan tabak kaldırılır ve ıslatılmış olan sumak tel süzgeç ile kaynayan dolmaların üzerine süzdürülür ve bu aşamada suyu az ise kaynamış su eklenerek 40 dakika kadar daha pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.




Hiç yorum yok: