20 tane büyük
salatalık
200 gr tane
sumak
İçi
için:
500 gr orta
yağlı kıyma
2 tane kuru
soğan
2 su bardağı
pilavlık bulgur
3 yemek kaşığı
domates salçası
2 atlı kaşığı
tuz
1 tatlı kaşığı
pul biber
1 çay bardağı
zeytinyağı
Yapılışı: Sumak geniş bir kaseye konulur ve
üzerini geçecek kadar kaynamış su eklenerek ağzı kapatılıp ekşisinin çıkması
sağlanır.
Salatalıklar yıkanır ve içleri oyulup
hazırlanır.
Soğanlar
yemeklik olarak doğranır. Kıyma, doğranmış olan soğanlar, bulgur, salça ve
baharatlar ve biraz da su eklenerek bütün malzemeler geniş bir kapta
karıştırılır. Zeytinyağı da eklenir ve iç malzeme hazırlanır. Salatalıkların içerisine iç malzeme doldurulur
ve tencereye ağız kısımları birbirini kapatacak şekilde dizilir ve dolmaların
üzeri bir tabak ile kapatılır. Dolmaların yarısına kadar su eklenir ve biraz
kısık ocakta 25 dakika kadar pişirilir. Üzerine kapatılan tabak kaldırılır ve
ıslatılmış olan sumak tel süzgeç ile kaynayan dolmaların üzerine süzdürülür ve
bu aşamada suyu az ise kaynamış su eklenerek 40 dakika kadar daha pişirilir.
Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder