23 Aralık 2016 Cuma

KARSLI KETESİ


Bu kete Kars yöresine aittir. Hamur yağlanarak katlandığı için çok lezzetli bir kete oluyor.Tavsiye ederim.

Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 çay bardağı(ajda) yarı zeytinyağı yarı ayçiçek yağı
4 -4,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tane yaş maya

İçi için:

1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı sıvıyağı                       
5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Araları için:
200 gr tereyağı
Üzeri için:
1 tane yumurta
İçini hazırlamak için: Yağlar bir tavaya alınarak ısıtılır. Daha sonra unu eklenerek, un kokusu gidene kadar kavrulur ve tuzu eklenir.Bir kenara alınarak soğumaya bırakılır.
Yapılışı: Hamuru hazırlamak için ılıtılmış süte maya ve şeker eklenerek maya kabarana kadar ılık bir ortamda bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenerek ele yapışmayan bir hamur yapılır ve ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur 5 tane bezeye ayrılır,bezeler ince bir şekilde açılır, açılan bezenin her tarafına eritilmiş tereyağı sürülür.  Karşılıklı iki kenarı kapatılır, kat yeri  tekrardan yağlanır.  Yapılan iç 5’e  ayrılır ve bir parçası yağlanıp katlanan hamurun ortasına konulur.  Diğer karşılıklı kenarı üst üste kapatılır ve kare yapılır daha sonra dörtkenar kapatılır ve bohça yapılır. Tepsiye alınır elle inceltilir. Diğer bezelere de aynı işlem yapılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve önceden ısıtılmış 180⁰' de üzeri kızarana kadar  pişirilir. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: