Bu kete Kars yöresine aittir. Hamur yağlanarak katlandığı için çok lezzetli bir kete oluyor.Tavsiye ederim.
Malzemeler:
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 çay bardağı(ajda) yarı zeytinyağı yarı
ayçiçek yağı
4 -4,5 su bardağı un
4 -4,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tane yaş maya
İçi için:
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı sıvıyağı
5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Araları için:
200 gr tereyağı
Üzeri için:
1 tane yumurta
200 gr tereyağı
Üzeri için:
1 tane yumurta
İçini hazırlamak için: Yağlar bir tavaya alınarak ısıtılır. Daha sonra unu eklenerek, un kokusu gidene kadar kavrulur ve tuzu eklenir.Bir kenara alınarak soğumaya bırakılır.
Yapılışı: Hamuru hazırlamak için ılıtılmış süte maya ve şeker eklenerek maya kabarana kadar ılık bir ortamda bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenerek ele yapışmayan bir hamur yapılır ve ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur 5 tane bezeye ayrılır,bezeler ince bir şekilde açılır, açılan bezenin her tarafına eritilmiş tereyağı sürülür. Karşılıklı
iki kenarı kapatılır, kat yeri tekrardan yağlanır. Yapılan iç 5’e ayrılır ve bir parçası yağlanıp katlanan hamurun ortasına konulur. Diğer karşılıklı kenarı üst üste kapatılır
ve kare yapılır daha sonra dörtkenar kapatılır ve bohça yapılır. Tepsiye alınır
elle inceltilir. Diğer bezelere de aynı işlem yapılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve önceden ısıtılmış
180⁰' de üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder