23 Eylül 2015 Çarşamba

VELİBAH

Malzemeler:
2 su bardağı süt (istenirse aynı ölçü su kullanılabilir)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 paket kuru (instant) maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İçi için:
4 tane patates
1 tane kuru soğan
Tuz, karabiber, kırmızıbiber


Yapılışı: İçi  hazırlamak için patatesler haşlanır ve ezilir. Soğan çok küçük doğranır ve zeytinyağı eklenerek tavaya alınıp kavrulur. İçerisine ezilmiş patatesler ve baharatlar eklenir ve soğumaya bırakılır.
Hamuru hazırlamak için ılıtılmış süt, şeker ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılır ve maya eriyene kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenir ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. Hamurun üzeri kapatılarak ılık bir ortamda çok az mayalandırılır.  Daha sonra 10 tane bezeye ayrılır. Hazırlanmış olan patates içi de 10 parçaya ayrılır. Hamur bezeleri çok az açılır ve ortasına patates içi konulur ve kapatılır. Daha sonra açılabildiği kadar açılır. İster teflon tavada ister sacda pişirilir. Bir tarafı kızarınca çevrildiği zaman üzeri tereyağı ile yağlanır. Tereyağı ağır olur derseniz zeytinyağı ile yağlanır. Ben genelde zeytinyağı kullanıyorum onun için zeytinyağı ile yağladım. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: