17 Aralık 2018 Pazartesi

ÇİKOLATA PARÇALI KURABİYE


Malzemeler:
225 gr tereyağı
1 küçük buz küpü
280 gr un
¾ tatlı kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
140 gr toz şeker
140 gr esmer şeker
2 tane büyük yumurta
1 paket vanilya
225 gr bitter çikolata

Yapılışı: Tereyağı soslukta karıştırarak eritilir, rengi değişmeye başlayınca ateşten alınır ve karıştırarak 20 saniye soğutulur. Daha sonra bir kâseye konulup içerisine 1 tane buz küpü atılıp derin dondurucuya konulur, rengi opaklanınca ve kenarlarından çok az donmaya başlayınca derin dondurucudan alınır. Ayrı bir yerde un, tuz ve karbonat karıştırılır. Yumurtalar geniş bir kâseye kırılır, beyaz şeker ve vanilya ile birlikte mixerle rengi açılıp kıvam alıncaya kadar çırpılır. Kıvam almaya başlayınca soğumuş olan tereyağı ve esmer şeker eklenir ve çırpmaya devam edilir. Daha sonra un karışımı eklenir ve karıştırma işlemi spatula ile yapılır. Bitter çikolatalar çok küçük doğranır ve karışıma eklenip karıştırılır. Hazırlanan hamur ağzı kapalı bir kaba alınıp buzdolabında en az bir gece bekletilir. (bu karışım 3 güne kadar buzdolabında bekletilebiliyor) Kurabiyeler pişirileceği zaman fırın 160 derecede ısıtılır. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine hamurdan dondurma kaşığı ile veya yemek kaşığı ile ceviz büyüklüğünde alınıp aralıklı olarak tepsiye dizilir, (bir tepsiye maksimum 9 tane hamur konulur,  çünkü pişince yayılacaktır) Isıtılmış olan fırında 13 ila 16 dakika pişirilir. Piştikten sonra hiç el sürmeden soğutulur, çünkü fırından çıkınca çok yumuşak olacaktır. Biraz sertleşmeye başlayınca tepsiden tel ızgara üzerine alınıp tamamen soğutulur. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: