13 Ocak 2019 Pazar

MEDOVİK (BALLI) PASTA



Malzemeler:
3 tane yumurta
100 gr tereyağı
1 çay bardağı toz şeker (115 gr)
3 yemek kaşığı bal
1,5 çay kaşığı karbonat
3 – 3,5 su bardağı un

Kreması için:
900 gr süzme yoğurt
200 ml krema
2 su bardağı pudra şekeri

Yapılışı: Pastayı yapmaya öncelikle krema hazırlanarak başlanır. Soğuk krema mixerle koyulaşıncaya kadar çırpılıp kenara alınır. Süzme yoğurt ve pudra şekeri mixerle pürüzsüz oluncaya kadar çırpılır. Mixer içerisinden çıkarılıp çırpılmış olan krema eklenir ve spatula ile karıştırılır. Daha sonra pasta bisküvileri hazırlanıncaya kadar buzdolabında bekletilir. Bisküvileri hazırlamak için yumurtalar mixerle çırpılır. Yanmaz bir tavaya tereyağı konulup eritilir. İçerisine 1 çay bardağı toz şeker eklenir ve şeker eriyinceye kadar kısık ateşte karıştırılır. En son bal eklenir ve ocaktan alınıp çırpılmış olan yumurtalara çok yavaş bir şekilde eklenir. Bu arada çırpma işlemine devam edilir. Ballı karışım bir anda eklenmememledir ki yumurtalar pişmesin. Daha sonra 2 su bardağı un eklenip gene mixerle çırpılıp mixer içerisinden çıkarılır. Yoğurma işlemine elle devam edilir. Unu yavaş yavaş eklenir ele yapışan bir hamur olmalı. Toplamda 3,5 su bardağı un kullandım ama undan una farklılık gösterebilir. Yoğrulan hamur unlu tezgâh üzerine alınır ve 8 tane bezeye ayrılır. Her bir beze servis tabağı büyüklüğünde açılıp yağlı kâğıt serilmiş tepsiye konulup 4 dakika 180˚ fırında pişirilir. Fırından çıkarılır ve hemen üzerine tabak veya kapak ölçüsü ile etrafı katılaşmadan kesilir, kenarlardan artan kısımlar da  pastanın üzeri için kullanılır. Bütün bisküviler pişip biraz da soğuyunca servis tabağına ve plaka üzerine 1. kat bisküvi konulup üzerine hazırlanan kremadan sürülür ve bütün katlar üst üste aralarına krema sürülerek 8 kata tamamlanır. Kenarlardan artan hamurlar rondodan geçirilip pastanın her tarafı kaplanır. Pasta 1 gece buzdolabında bekletilir ve servis yapılır. Servis esnasında üzerine istenirse bal gezdirilebilir. Afiyet olsun



Hiç yorum yok: