19 Ağustos 2018 Pazar

ISPANAKLI AÇMA BÖREK



Malzemeler:
1,5 su bardağı süt
Yarı su bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta
1 paket kabarta tozu
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un

İçi için:
500 gr ıspanak
1 tane kuru soğan
1 tane yumurta
1 yemek kaşığı galeta unu
3 dilim pastırma (istenirse)

Aralarına sürmek için:
200 gr eritilmiş tereyağı

Üzeri için.
1 tane yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı sıvı yağ

Yapılışı: İçini hazırlamak için soğan yemeklik olarak çok küçük doğranır, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavrulur. İstenirse küçük doğranmış pastırma eklenir biraz daha kavrulur. İyice yıkanıp kurulanmış olan ıspanaklar eklenir, ıspanaklar biraz sönünce galeta unu eklenir (galeta unu sulanmasını önlüyor ve içe daha lezzet katıyor) biraz daha çevrilip ocaktan alınır. Başka bir tavaya çok az sıvı yağ eklenir ve yumurta karıştırılarak pişirilir ve ıspanaklı karışıma eklenip karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Hamuru yapmak için hamur malzemeleri yoğurma kabına alınır, kontrollü şekilde un eklenerek ele yapışmayan bir hamur yapılır. Yapılan hamur 20 tane bezeye ayrılır, üzeri kapatılarak 20 dakika kadar dinlemeye bırakılır, Daha sonra bezlerin 10 tanesi servis tabağı büyüklüğünde açılıp, araları yağlanarak üst üste konur. Diğer 10 bezeyi hazırlayana kadar buzdolabında bekletilir. Daha sonra bekletilen bezeler merdane yardımı ile tepsi büyüklüğünde açılır ve yağlanmış tepsiye yerleştirilir ve üzerine soğumuş olan iç malzemesi yayılır. Diğer bezeler de tepsi büyüklüğünde açılıp için üzerine kapatılır ve börek dilimlenip üzerine yumurtalı karışım sürülür. 180˚ fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun


Hiç yorum yok: