2 Mayıs 2020 Cumartesi

ISPANAKLI PİDE


Malzemeler:
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 tane yumurta akı sarısı üzeri için
1 tane kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
5 veya 5,5 su bardağı un
İçi için:
1 kg ıspanak
1 tane kuru soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 dilim pastırma (istenirse)
Tuz, karabiber, pul biber
2 yemek kaşığı galeta unu

Yapılışı: İçi için soğan yemeklik olarak küçük bir şeklide doğranır ve az zeytinyağı ile kavrulur, daha sonra baharatlar ve küçük doğranmış pastırma eklenip az çevrilir. Daha sonra yıkanıp doğranmış olan ıspanaklar eklenir ve ıspanaklar sönünceye kadar sotelenir, en son ıspanaklar sulanmasın diye 2 yemek kaşığı galeta unu eklenir ve az çevrilip ocağın altı kapatılıp soğumaya bırakılır.
Hamuru hazırlamak için süt, su, şeker ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılır ve maya kabarana kadar bekletilir. Daha sonra sıvı yağ, yumurta akı ve kontrollü şekilde un ve tuz eklenip hamur yoğrulur, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. Yapılan hamur ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalan hamur portakal büyüklüğünde 12 tane bezeye ayrılır. Her bir beze tepsi uzunluğunda oval bir şekilde açılır ve soğuyan iç malzemesinden ortasına konulup kenarlarından ve iki uç kısmından birleştirilip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısına 1 tatlı kaşığı su ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı konulup çırpılır ve pidelerin üzerilerine sürülür. 180 dereceli  fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.






Hiç yorum yok: