19 Şubat 2020 Çarşamba

PİLİÇ TOPKAPI


Malzemeler:
6 parça kemikleri alınmış tavuk budu
Tuz, karabiber, toz kırmızı biber, limon kabuğu rendesi
İç pilav için:
1 su bardağı pirinç
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı dolma fıstığı
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1,5 su bardağı su
Tuz, karabiber, yenibahar, zerdeçal, tarçın, toz kırmızı biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
Üzerinin sosu için (istenirse):
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı soya sosu
Tavuk suyu
Tuz, pul biber
Üzerinin sosunu hazırlamak için, küçük bir tavada un zeytinyağı ile kavrulur, içerisine salça eklenip az çevrilir. Daha sonra az tavuk suyu ilave edilip karıştırılır. Tuz ve pul biber eklenip koyulaşıncaya kadar kısık ateşte pişirilir. Ocaktan almadan öne 1 yemek kaşığı soya sosu eklenip bir iki taşım daha kaynatılıp olacağın altı kapatılır.

Yapılışı: Tavuk etleri geniş bir kap içerisine alınır ve üzerine tuz, karabiber, toz kırmızı biber ve limon kabuğu rendesi konulup güzelce karıştırılır ve üzeri kapatılarak en az 20 dakika buzdolabında bekletilir.
İç pilavı hazırlamak için yemeklik doğranmış soğan tencereye alınır üzerine zeytinyağı konulup soğanlar kavrulur. İçerisine dolma fıstığı eklenip biraz daha kavrulur. Yıkanmış olan pirinç eklenir, baharatlar eklenir ve kavurma işlemine devam edilir. Kuş üzümü ve tereyağı eklenir. Daha sonra ölçülü suyu eklenip pilav pişirilir ve dinlenmeye bırakılır.
Buzdolabına bekletilen tavuk küçük bir kase üzerine açılarak kenarlardan sarkacak şekilde yerleştirilir, orta kısmına hazırlanan iç pilavdan konulup sarkan tavuk etleri iç pilavın üzerine kapatılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine hazırlanan tavuk kapatılan yer alta gelecek şekilde yerleştirilir. 1 yemek kaşığı zeytin yağına 1 çay kaşığı toz kırmızı biber konulup karıştırılır ve tavuk etlerinin üzerine sürülür. Başka bir yağlı kağıt ıslatılır ve tavuk etlerinin üzeri kapatılıp 180 dereceli fırında 50 dakika kadar pişirilir. Pişmesine yakın yağlı kağıt üzerinden kaldırılır ve tavukların üzerine küçük tereyağları konulup 5 dakika daha fırına verilir. Pişen tavuk patates püresinin üzerine alınır istenirse üzerine yukardaki hazırlanan sos gezdirilip servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: