3 Şubat 2020 Pazartesi

AFGAN PİLAVI


Malzemeler:
500 gr soteleik dana eti
3 tane kuru soğan ( piyazlık doğranmış)
3 tane havuç ( jülyen doğranmış)
3 su bardağı pirinç
4,5 su bardağı su veya et suyu
1 su bardağı haşlanmış nohut (istenirse)
Üzeri için:
2 yemek kaşığı taze badem
2 yemek kaşığı üzüm
Kimyon, karabiber, zerdeçal, yenibahar, toz kırmızı biber, tuz

Yapılışı: Dana eti düdüklü tencereye veya normal tencereye alınarak mühürlenir. Daha sonra içerisine kabuğu soyulmuş olan bütün soğan ve üzerini geçecek kadar da kaynamış su ilave edilerek etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Pirinçler geniş bir kâseye alınıp üzerine 1 dolu yemek kaşığı tuz ve üzerini geçecek kadar kaynamış su ilave edilip karıştırılır ve 30 dakika ıslanmaya bırakılır. Daha sonra pirinçler güzelce yıkanıp süzgece alınır.
Havuçlar bir tavaya alınarak 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile güzelce kavrulup bir tabağa alınır. Aynı tava içerisine 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip piyazlık doğranmış soğanlar ilave edilerek soğanlara da güzelce kavrulur.  
Pilavın pişirileceği tencereye pişen etler konulur üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve baharatlar eklenerek etler biraz çevrilir ve tencerenin tabanına düzgünce yerleştirilir. Kavrulan soğanlar etlerin üzerine yayılır, havuçlar da soğanların üzerine yerleştirilir. Pirinçler de bastırılarak en üste yerleştirilir ve ölçülü suyu konulup 1 tatlı kaşığı da tuz eklenir. 1 yemek kaşığı da tereyağı konularak önce hızlı ateşte 1-2 dakika sonra ocağın altı kısılarak pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirilir ve 20 dakika demlemeye bırakılır. Bir tavada kabukları soyulmuş olan bademler zeytinyağı ilavesi ile kavrulur. Demlenen pilav servis tabağına ters çevrilir üzerine de kavrulmuş bademler yayılıp servis yapılır. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: