16 Ocak 2020 Perşembe

KAFES KÖFTE



Malzemeler:
Köfte için:
1 kg orta yağlı kıyma
1 tane kuru soğan
1 tane yumurta
1 tutam maydanoz
6 yemek kaşığı galeta unu
Tuz, karabiber, pul biber, kimyon
İçi malzemesi için:
1 tane kuru soğan
Yarım kırmızı (kapya) biber
1 bağ ıspanak
Tuz, karabiber, pul biber
1 küçük paket dil peyniri
Domates sosu için:
2 tane köy biberi
2 diş sarımsak
5 tane domates
Tuz, kırmızı biber, karabiber, toz şeker

Yapılışı: Köfte malzemeleri geniş bir kaba alınıp yoğrulur ve üzeri kapatılarak yarım saat buzdolabında dinlenmeye bırakılır.
Domates sosu için küçük doğranmış köy biberi ve sarımsaklar küçük bir tencereye alınır. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edilerek kavrulur. Daha sonra içerisine rendelenmiş olan domatesler ve damak zevkine göre baharatları eklenip sos koyulaşıncaya kadar kısık ateşte pişirilir.
Köftenin içi için yemeklik doğranmış soğan ve kapya biber 1 yemek kaşığı zeytinyağı ilavesi ile bir tavaya alınır ve kavrulur. Daha sonra içerisine yıkanıp kurulanmış ve küçük doğranmış ıspanaklar eklenir. Baharatlar da eklenip az çevrilir ve ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Dinlenen köfte malzemesi limon büyüklüğünde bezlere ayrılır, avuç içerisinde yuvarlanır ve ortası çukur açılıp ortasına soğumuş ıspanaklı içten konur, küçük küp şeklinde doğranmış 1 parça da dil peyniri konur. Avuç su veya zeytinyağı ile ıslatılıp köfte avuç içerisinde düzgünce yuvarlanıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Bütün köfte malzemesine aynı işlem yapılır. Köfteler önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 10 dakika pişirilip soğumaya bırakılır.
Milföy hamurları şeritler şeklinde kesilir ve 3 parça şerit köftenin üzerine çapraz şekilde yerleşilir. Milföylerin üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 dereceli fırında milföylerin üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir. Servis tabağına domates sosundan 2 dolu yemek kaşığı konur, üzerine de köfte konularak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: