16 Aralık 2021 Perşembe

FIRINDA KÖFTELİ ERİŞTE

 


Köftesi için:
Malzemeler:
500 gr erişte
1 yemek kaşığı tereyağı
500 gr köftelik kıyma
1 tane kuru soğan
Yarım havuç
1 tene küçük kabak
1 tane yumurta
1 diş sarımsak
3 yemek kaşığı galeta unu
Tuz, karabiber, kimyon, pul biber, toz kırmızı biber
1 kaç dal maydanoz
1 kaç dal kereviz sapı
Sosu için:
4 veya 5 tane domates
1 tane köy biberi
2 diş sarımsak
1 veya 2 dal kereviz sapı
2 tane közlenmiş kapya biber
Üzeri için:
Kaşar peyniri rendesi
Yapılışı:

Köfteyi hazırlamak için kıyma geniş bir kap içerisine alınır, soğan rendelenip suyu sıkılır ve kıymanın yanına alınır. Kabağın sadece kabuk kısmı rendelenir, havuç da rendelenir ve kıymanın yanına alınır. Galeta unu, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, kereviz sapı ve baharatlar da eklenip hepsi birlikte güzelce yoğrulur. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp avuç içerisinde yuvarlanıp üzerine hafifçe bastırılıp yağlı kağıt serilmiş tepsi üzerine dizilir. Köfteler önce ızgara ayarında mühürlenir ve sonra fırın turboya alınıp köfteler pişirilir.

Yemeğin sosunu hazırlamak için kapya biberler közlenip rondodan çekilir. Sos tenceresine yemeklik doğranmış köy biberi, küçük doğranmış sarımsaklar, ince kıyılmış kereviz sapı ve az zeytinyağı eklenerek ocağa alınıp güzelce kavrulur. Daha sonra çekilmiş olan kapya biber, yemeklik doğranmış olan domatesler ve damak zevkinize göre baharatları da eklenip hepsi birlikte pişirilip kenara alınır.
Yemeğin eriştesini hazırlamak için kaynamış suyun içerisine tuz ve erişteler eklenip erişteler biraz diri kalacak şekilde haşlanıp süzdürülür (eriştenin haşlama suyundan 1 kase sosu için ayrılır) ve tekrardan tencerenin içerisine alınıp 1 yemek kaşığı tereyağı eklenip karıştırılır.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir üzerine erişteler kuş yuvası olacak şekilde yerleştirilir, üzerlerine pişen köfteler yerleştirilir, köftelerin üzerine sos malzemesinden konulur ve sos tenceresine ayrılmış olan eriştelerin haşlama suyundan konulup çalkalanır ve erişte kümelerinin boşluğuna gezdirilerek dökülür. Erişteler kurumasın diye tepsinin üzeri ıslatılmış yağlı kağıt ile kapatılıp 180 dereceli fırında 10 veya 15 dakika pişirilir ve sonra fırından alınıp üzerine kaşar peyniri rendesi konulup tekrardan kaşarlar eriyip kızarıncaya kadar fırında tutulur ve sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
 
 

 


Hiç yorum yok: