10 Ocak 2021 Pazar

PIRASALI KOL BÖREĞİ



Malzemeler:
4 tane yufka
İçi için:
1 kg pırasa
1 Türk kahve fincanı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, pul biber
Sosu için:
2 tane yumurta
1 su bardağı süt
1 çay bardağı Ayçiçek yağı
Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı
 
Yapılışı: Böreğin içini hazırlamak için zeytinyağı tencereye alınır pırasalar çok ince doğranır ve tencereye alınıp sotelenir. Baharatlar ve salçalar eklenip pırasalar yumuşayıncaya kadar sotelenip ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. 
Böreğin sosu için olan malzemeler bİr kasede çırpılıp hazırlanır
Yufkalardan 1 tanesi tezgah üzerine serilir, ürerine hazırlanan sostan kepçe ile dökülür ve fırça yardımı ile yufkanın her tarafına sürülür. Soğumuş olan içten yufkanın karşılıklı iki kenarına konulur ve kenarlardan ortaya doğru rulo yapılarak sarılır. Daha sonra ortadan kesilip iki parçaya ayrılır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye ortadan başlayarak rulo şeklinde sarılarak yerleştirilir, diğer parçada etrafına dolayarak yerelleştirilir. Bütün yufkalara aynı işlem yapılarak tepsiye yerleştirilir. Sostan kalan malzemeye 1 tane yumurta sarısı eklenip çırpılır ve tepsideki böreğin üzerine sürülür. 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. İlk sıcaklığı çıkınca dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: