20 Eylül 2020 Pazar

PROFİTEROL


 


Malzemeler:

Hamur için:

3 tane yumurta

1 su bardağı su

1 su bardağı un

100 gr tereyağı veya margarin

1 fiske tuz

1 tatlı kaşığı şeker

Pastacı kreması için:

3 su bardağı süt

2 yemek kaşığı mısır veya buğday nişastası

2 yemek kaşığı un

4 yemek kaşığı şeker

1 tane yumurta sarısı

1 paket vanilya

1 poşet krem şanti

Çikolata sosu için:

1 paket hazır çikolata sosu

 

Yapılışı: Şuu hamurunu hazırlamak için su ve margarin yağı bir tencerenin içerisine alınıp yağ eriyip suda kaynamaya başlayınca tuz, şeker ve un eklenip hızlı bir şekilde karıştırılarak hamur pişirilir, bu aşamada hızlı karıştırmak önemli çünkü topaklar olmaması gerekir. Hamurun pişmesinin yeterli olduğu tencerenin tabanına yapışmaya başlayınca hamur ocaktan alınıp geniş bir kase içerisine alınıp soğumaya bırakılır. Soğuyan hamura yumurtalar birer birer eklenip mikserle çırpılır, her yumurta eklendiğinde hamura çok güzel yedirmek gerekir ki hamur tutsun. Daha sonra hazırlanan hamur istenirse 2 tane tatlı kaşığı ile yağlı kağıt serilmiş tepsinin üzerine aralıklı olarak yerleştirilir, veya hazırlanan hamur sıkma poşetine konulup sıkılır. Çay kaşığı suya batırılır ve tepsideki hamurların üzerleri fazla bastırmadan düzeltilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 30 dakika pişirilir, profiterol hamurları piştikten sonra asll fırından çıkarılmadan fırında soğutulur, böylece pişen hamurlarda çökme ve yumuşama olmaz, bu işlem çok önemlidir.

Pastacı kremasını hazırlamak için süt, un, nişasta, şeker ve yumurta sarısı bir tencereye alınıp sürekli karıştırarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılıp vanilya eklenir 1 veya 2 dakika unun kokusu gitsin diye karıştırarak pişirilir. Daha sonra krema soğumaya bırakılır. Soğuyan kremaya 1 poşet krem şanti eklenip mikserle 2 dakika kadar çırpılır. Hazırlanan krema sıkma poşetine konulur.

Çikolata sosunu hazırlamak için poşetin üzerindeki tarife göre çikolata sosu hazırlanır ve üzeri kabuk bağlamaması için ara ara karıştırarak soğumaya bırakılır.

Soğuyan profiterol hamurlarının içerisine krema sıkılır, eğer sıkma poşetiniz yoksa profiterol hamurları ortadan kesilir ve kaşık ile ortasındaki boşluğa krema konulabilir. Krema doldurulan hamurlar servis tabağının içeresine alınır üzerine soğumuş olan çikolata sosu gezdirilerek dökülür. Eğer istenirse üzerine toz fıstık serpiştirilir ve servis yapılır. Afiyet olsun.

 

Hiç yorum yok: