13 Aralık 2018 Perşembe

SULTAN KEBABI


Malzemeler:
500 gr sotelik et
2 tane kuru soğan
4 tane kapya biber
2 tane köy biberi
2-3 diş sarımsak
2 tane orta boy patates
2 tane küçük boy havuç
1 çay bardağı konserve bezelye
Tuz, karabiber, pul biber
3 tane yufka
Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı süt
Üzeri için:
Kaşar rendesi
Yapılışı: Patatesler ve havuçlar küçük küpler halinde doğranıp tuz, karabiber, pul biber ve az sıvı yağ ile harmanlanır. Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye yayılır ve 180˚ fırında pişirilir. Yemeklik olarak doğranmış soğanlar ve sarımsaklar tencereye alınır 2 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip soğanlar ölünceye kadar kavrulur. Daha sonra etler azar azar eklenip hızlı ateşte sotelenir, küp doğranmış olan yeşil biberler ve kapya biberler de eklenir ve kavurmaya devam edilir. Baharatlar eklenir ve üzerini aşacak kadar kaynamış su ilave edilip etler yumuşayıncaya ve hiç suyu kalmayıncaya kadar pişirilir. En son bezelyeler eklenir ve biraz çevrilip ocaktan alınır. Daha sonra çerisine fırında pişmiş olan patatesli havuç karışımı eklenip hepsi birlikte harmanlanır ve soğumaya bırakılır. Yufkalar tezgâh üzerinde enden ve boydan olmak üzere kesilip 4 parçaya ayrılır. Üzeri çok az zeytinyağı ile yağlanır ve 1 parçası kâsenin içerisine yerleştirilir, kenardan sarkan kısımların fazlalığı koparılıp kâsenin tabanına yerleştirilip yağlanır. Hazırlanan iç malzemesi ortadaki çukur kısma konulur ve sarkan uçlar üzerine kapatılır. Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye kapanan yer alta gelecek şekilde yerleştirilir, bütün yufkalara aynı işlem yapılır. Beşamel sosu hazırlamak için 1 yemek kaşığı zeytinyağı sos tenceresine alınır 1 yemek kaşığı un eklenip unun kokusu gidinceye kavrulur ve kenara alınır 1 su bardağı soğuk süt konulup iyice karıştırılır ki topak olmasın diye, daha sonra tekrardan ocağa alınır ve koyulaşıncaya kadar pişirilir. Tuz ve karabiber eklenir. Hazırlanan yufkaların üzerine 1’er kaşık beşamel sos konulur 180˚ fırında 10 dakika pişirilir. Fırından çıkarılıp üzerine 1’er dilim kaşar peyniri konulur ve kaşar peyniri kızarana kadar fırında pişirilip sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.





Hiç yorum yok: