Malzemeler:
500 gr sotelik et
2 tane kuru soğan
4 tane kapya biber
2 tane köy biberi
2-3 diş sarımsak
2 tane orta boy patates
2 tane küçük boy havuç
1 çay bardağı konserve bezelye
Tuz, karabiber, pul biber
3 tane yufka
Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı süt
Üzeri için:
Kaşar rendesi
Yapılışı: Patatesler ve havuçlar
küçük küpler halinde doğranıp tuz, karabiber, pul biber ve az sıvı yağ ile
harmanlanır. Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye yayılır ve 180˚ fırında pişirilir. Yemeklik
olarak doğranmış soğanlar ve sarımsaklar tencereye alınır 2 yemek kaşığı
zeytinyağı eklenip soğanlar ölünceye kadar kavrulur. Daha sonra etler azar azar
eklenip hızlı ateşte sotelenir, küp doğranmış olan yeşil biberler ve kapya
biberler de eklenir ve kavurmaya devam edilir. Baharatlar eklenir ve üzerini
aşacak kadar kaynamış su ilave edilip etler yumuşayıncaya ve hiç suyu
kalmayıncaya kadar pişirilir. En son bezelyeler eklenir ve biraz çevrilip
ocaktan alınır. Daha sonra çerisine fırında pişmiş olan patatesli havuç
karışımı eklenip hepsi birlikte harmanlanır ve soğumaya bırakılır. Yufkalar tezgâh
üzerinde enden ve boydan olmak üzere kesilip 4 parçaya ayrılır. Üzeri çok az zeytinyağı
ile yağlanır ve 1 parçası kâsenin içerisine yerleştirilir, kenardan sarkan
kısımların fazlalığı koparılıp kâsenin tabanına yerleştirilip yağlanır. Hazırlanan
iç malzemesi ortadaki çukur kısma konulur ve sarkan uçlar üzerine kapatılır.
Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye kapanan yer alta gelecek şekilde yerleştirilir,
bütün yufkalara aynı işlem yapılır. Beşamel sosu hazırlamak için 1 yemek kaşığı
zeytinyağı sos tenceresine alınır 1 yemek kaşığı un eklenip unun kokusu
gidinceye kavrulur ve kenara alınır 1 su bardağı soğuk süt konulup iyice
karıştırılır ki topak olmasın diye, daha sonra tekrardan ocağa alınır ve
koyulaşıncaya kadar pişirilir. Tuz ve karabiber eklenir. Hazırlanan yufkaların
üzerine 1’er kaşık beşamel sos konulur 180˚ fırında 10 dakika pişirilir.
Fırından çıkarılıp üzerine 1’er dilim kaşar peyniri konulur ve kaşar peyniri kızarana
kadar fırında pişirilip sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder