13 Aralık 2018 Perşembe

GARNİTÜRLÜ ÇANAK KÖFTE

Malzemeler:
Köftesi için:
14 veya 16 adet köfte için:
1 kg orta yağlı kıyma
1 tane kuru soğan
1 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
1 tane yumurta
3 yemek kaşığı galeta unu
Tuz, karabiber, pul biber, kimyon
Yarım su bardağı kadar su
Garnitürü için:
1 tane küçük patates
1 tane küçük havuç
1 su bardağı (konserve) bezelye
Beşamel sosu için:
1 yemek kaşığı zeytinyağı + tereyağı
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
Tuz, karabiber
2 yemek kaşığı krema
Taban sosu için:
5 tane domates
2-3 diş sarımsak
1 tane yeşilbiber
1 tane kırmızıbiber
Tuz, karabiber, kekik
Üzerleri için:
14 veya 16 dilim kaşar peyniri

Yapılışı: Köfte malzemeleri güzelce yoğrulur ve buzdolabında 10 dakika kadar dinlendirilir. Daha sora limon büyüklüğünde parçalara ayrılır (biz 14 parçaya ayırdık). Her bir parça avuç içerisine yuvarlanır ve tezgâh üzerine konulur, orta kısmına çay bardağının tabanı ile bastırılır ve kenarları düzeltilerek çanak şekli verilir. Yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir ve önceden ısıtılmış fırının ızgara ayarında köftelerin üzerleri mühürlenir. Daha sonra fırın 180˚ turbo kısmına ayarlanır ve köfteler 20 dakika pişirilir.
Garnitürü hazırlamak için tavaya az zeytinyağı konulur ve içerisine küçük doğranmış havuçlar eklenir ve güzelce sotelenir. Daha sonra içerisine gene çok küçük doğranmış olan patatesler eklenir ve her ikisi de ölecek şekilde sotelenir, en son bezelyeler eklenir. Baharatları eklenip bir kenara alınır.
Diğer bir tavada beşamel sos hazırlanır, bunun için 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve tereyağı karışımı tavaya alınır, içerisine 1 yemek kaşığı un eklenip güzelce kavrulur. İçerisine 1 su bardağı süt eklenip koyulaşana kadar pişirilir,  baharatlar ve 2 yemek kaşığı krema eklenir. Sotelenen sebzeli karışama beşamel sos eklenip güzelce karıştırılır ve fırında pişen köftelerin içlerine paylaştırılır.
Başka bir tavada domates sos hazırlanır. Tavaya az zeytinyağı konulur içerisine doğranmış olan biberler eklenir ve güzelce kavrulur. Daha sonra içerisine rendelenmiş olan domatesler eklenir, baharatları eklenir ve koyulaşana kadar kaynamaya bırakılır. Dikdörtgen borcamın tabanına domates sosu düzgünce yayılır, üzerine içi doldurulmuş olan köfteler yerleştirilir. Köftelerin üzerleri nede kaşar peyniri rendesi konulup üzerleri kızarana kadar 180˚ fırında pişirilir. Sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.




Hiç yorum yok: