28 Mart 2019 Perşembe

KARAMELLİ ELMALI PASTA



Malzemeler:
Elmalı sos için:
3 tane elma
75 gr tereyağı
1 çay bardağı şeker
1,5 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 çay kaşığı tarçın

Kek için:
3 tane yumurta
125 gr tereyağı (oda ısısında)
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
4 – 4,5 çay bardağı un

Üzeri için:
1 su bardağı ceviz içi

Yapılışı: Pastayı yapmaya öncelikle sosu hazırlanarak başlanır. Yanmaz bir tavaya tereyağı ve şeker alınıp şeker karamelize oluncaya kadar ocakta çevrilir. Şekerin rengi dönünce 1,5 çay bardağı sütten 1 çay bardağı elamanların üzerine dökülür ve şeker eriyinceye kadar ocakta çevrilir. Daha sonra kalan yarım bardak süt ile 1 tatlı kaşığı nişasta karıştırılır ve elmalı karışımın üzerine boşaltılır ve kısık ateşte koyulaşıncaya kadar pişirilir. Vanilya ve tarçın eklenip ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Bu işlemi akşamdan da yapabilirsiniz.
Keki hazırlamak için tereyağı ve şeker mixerle çırpılır, içerisine teker teker yumurta eklenip çırpmaya devam edilir. Daha sonra yoğurt eklenip çırpılır. Un, kabartma tozu eklenir ve çırpılır, kekten biraz koyu bir kıvam olacaktır. Yağlı kâğıt serilmiş kelepçeli bir kalıba karışım boşaltılıp yayılır. Üzerine soğumuş olan elmalı sos yayılır ve kaşık ile ara ara alt üst yapılır ki sos aralarına karışsın, üzerine ceviz serpiştirilir. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 45-50 dakika kadar pişirilir. Kalıpta soğutulup daha sonra servis tabağına alınır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: