21 Mart 2019 Perşembe

AY ÇEKİRDEKLİ EKMEK



Malzemeler:
2 su bardağı tam buğday unu
1,5 su bardağı buğday unu
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuzı
3 çorba kaşığı süt
1,5 su bardağı su
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Üzeri İçin:
Ay Çekirdeği

Yapılışı: Ilık su, maya ve şeker yoğurma kabına alınıp karıştırılır ve maya kabarana kadar bekletilir. Daha sonra süt, zeytinyağı, tuz eklenir,2 bardak tam buğday unu, normal un da kontrollü bir şekilde eklenir ve hamur 5 dakika yoğrulur, ele yapışan yumuşak bir hamur olmalıdır. Daha sonra üzeri streç film ile kapatılıp ılık bir ortamda 2 saat kadar mayalandırılır. Mayalanan hamur kaşıkla veya spatula ile unlu tezgâh üzerine alınır ve etrafından toparlanarak içerisindeki havası alınır. Daha sonra biraz uzatılıp rulo şeklinde sarılıp üzeri hafif ıslatılıp ay çekirdeğine bulanır ve unlanmış uzun kek kalıbına ay çekirdekli kısmı üste gelecek şekilde yerleştirilir. Üzeri örtü ile kapatılıp 1 saatte bu şekilde bekletilir. Önceden ısıtılmış fırında 200⁰’de yaklaşık 30 dakika pişirilir. Eğer üzeri fazla kızarır ise alüminyum folyo ile üzeri kapatılır. Soğuyuncaya kadar kesilmez yoksa hamur olur. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: