25 Mart 2019 Pazartesi

ŞIHIL MAHŞİ (Dolmaların Şahı)


Malzemeler:
8 tane kabak

İçi için:
350 gr kıyma
1 tane kuru soğan
2 tane yeşilbiber
2 tane kırmızıbiber
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 tutam maydanoz
Tuz, karabiber, Toz kırmızıbiber, Acı toz kırmızı Biber
1 yemek kaşığı domates salçası

Üzeri için:
Yoğurt ve sarımsak
1 tutam dereotu

Yapılışı: Kabaklar güzelce yıkanıp çatalla çizikler atılır, ortadan kesilip içleri oyulur. Geniş bir tencereye az zeytinyağı konulur ve yağ ısınınca içerisine kabaklar konulup çevire çevire biraz kızartılıp kenara alınır. Ayını tencereye yemeklik doğranmış olan soğan konulur ve soğanlar biraz kavrulur. Daha sonra içerisine gene yemeklik doğranmış olan biberler eklenip onlar da biraz kavrulur. Karışıma kıyma eklenip kavurmaya devam edilir, damak zevkine göre baharatları eklenir, ince kıyılmış maydanoz ve en son da haşlanmış olan nohut eklenip biraz çevrilip ocaktan alınır. İç malzemesi kabakların içlerine doldurulup kenara alınır. Aynı tencereye 1 yemek kaşığı salça alınır ve yemeği pişirecek kadar su ile açılır. Dolmalar salçalı suyun üzerine ağız kısımları birbirine gelecek şekilde dizilir. Kısık ateşte 20-30 dakika kadar pişirilir. Dolamalar pişince üzerine ince kıyılmış dereotu serpiştirilir ve servis tabağına alınır. Dolmaların üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilip servis yapılır. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: