10 Mart 2019 Pazar

PATATES YATAĞINDA TAVUK



Malzemeler:
1 kg tavuk kalça
Tuz, karabiber, toz kırmızıbiber, kekik
2 diş sarımsak
1 tane kuru soğan
1 tane köy biberi
1 tane kırmız biber
1 paket mantar
2-3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı krema
1 yemek kaşığı tereyağı
Patates yatağı için:
8 tane orta boy patates
2 yemek kaşığı tereyağı  
Tuz, karabiber, muskat rendesi
Domates sosu için:
2 tane domates
2 tane közlenmiş kırmızıbiber
Tuz, 1 çay kaşığı toz şeker, karabiber, toz kırmızıbiber
Üzeri için.
Kaşar peyniri rendesi
Yapılışı: Kuşbaşı doğranmış olan tavuk etleri tuz, karabiber, toz kırmızıbiber, kekik ve sarımsakla harmanlanır ve kapalı bir kap içerisinde buzdolabında 4-5 saat dinlendirilir. Daha sonra teflon bir tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağı konulur ve tavuk etleri kavrulur. Tavuk etleri saldığı suyu çekince içerisine doğranmış olan soğan, köy biberi ve kırmızıbiber eklenip onlarla da kavrulur. En son doğranmış olan mantarlar da eklenip mantarların saldığı suyu çekinceye kadar kavrulur. Baharatları eklenir, 1 yemek kaşığı tereyağı eklenir, en son içerisine 2 yemek kaşığı krema eklenip ocağın altı kapatılır.
Közlenip kabuğu soyulmuş kırmızıbiberler ve domatesler rondodan geçirilir ve sos tenceresine alınır. İçerine tuz, toz şeker, karabiber ve toz kırmızıbiber eklenip koyulaşıncaya kadar kaynatılıp kenara alınır.
Haşlanmış olan patateslerin kabukları soyulur ve güzelce ezilir. İçerisine baharatları ve 1 yemek kaşığı tereyağı eklenip tamamen pürüzsüz oluncaya kadar ezilir. Yağlanmış dikdörtgen borcama patates her tarafına eşit gelecek şekilde yayılır ve 8 eşit parça olacak şekilde iz yapılır ve yapılan ize yol olacak şekilde çukur açılır. Her kare parçanın içerisine bardak altı ile çukurlar açılır ve çukurların içerisine 1 silme yemek kaşığı kadar krema konulup yayılır. Daha sonra tavuklu karşım çukurların içerisine pay edilir. Kenarlardaki oyuk kısımlara da domatesli sos yayılır. En son kenarlarda kalan patatesli kısımlara da kaşar peyniri rendesi konulur. 180˚ fırında kaşar peynirler kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.




Hiç yorum yok: