2 Nisan 2020 Perşembe

KARPATKA



Bu tarif Polonya’ya özgü bir tatlıdır. Aşağıdaki orijinal tarifte kremasındaki yumurta çok fazla gelirse 2 veya 3 paket hazır puding veya pastacı kreması da kullanabilirsiniz.

Bardak ölçüsü: 240 ml su bardağı
Malzemeler:
Şu hamuru için:
1 su bardağı su
1 su bardağı un
125 gr margarin
1 tepeleme çay kaşığı kabartma tozu
1 fiske tuz
5 tane yumurta
Kreması için:
1 litre süt
1 su bardağı şeker
5 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı mısır nişasta
4 tane yumurta sarısı
1 paket vanilya
125 gr margarin
Üzeri için:
Pudra şekeri

Yapılışı: Şu hamurunu hazırlamak için un ve kabartma tozu elenerek bir kenara alınır. Tencereye su, margarin ve tuz konulur ve margarin eriyip su kaynama noktasına gelince unlu karışım eklenip topak kalmayacak şekilde karıştırılır ve 1 veya 2 dakika içerisinde hamur toparlanıp tencere dibinde çok ince tabaka oluşunca ocaktan alınıp ılımaya bırakılır. Daha sonra hamur ılıyınca yumurtalar teker teker ilave edilip mikserle çırpılır. Tabanı yağlı kağıt ile kaplanmış ve kenarları da margarin ile yağlanmış iki ayrı kelepçeli kalıba hazırlanan hamur pay edilir ve üzerleri spatula ile düzeltilir. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında üzerleri altın sarısı olacak şekilde yaklaşık 20 veya 25 dakika pişirilir.
Kremayı hazırlamak için 1 litre sütün 1 su bardağı bir kaseye alınır, üzerine yumurta sarıları, un, nişasta ve vanilya eklenip çırpılır. Kalan süt başka bir tencereye alınır üzerine ölçülü şeker konulup ocağa alınır ve şeker eriyinceye kadar süt ılıtılır. Daha sonra unlu, nişastalı karışım süte yavaşça eklenir ve sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirilir. Krema ocaktan alınınca üzeri kabuk tutmasın diye streç filim ile kapatılır ve soğumaya bırakılır. 125 gr margarin bir kaseye alınıp mikserle çırpılır ve içerisine soğumuş olan krema eklenip hepsi pürüzsüz oluncaya kadar mikserle çırpılır.
Pişen şu hamurları kelepçeli kalıptan çıkartılıp altındaki yağlı kağıt değiştirilir ve pişen hamur tekrardan kalıbın içerisine konulur ve üzerine hazırlanan krema yayılır ve kremanın üzerine diğer hamur konulup hafif elle bastırılır ve bu şekilde buzdolabında en az 1 saat kadar bekletilir. Daha sonra hazırlanan pasta kelepçeli kalıptan çıkartılıp servis tabağına alınır ve üzerine bolca pudra şekeri elenip dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: