Malzemeler:
2 bağ pazı
300 gr kıyma
1 su bardağı
pirinç
Yarım su bardağı
pilavlık bulgur
2 tane kuru soğan
Yarım demet
maydanoz
1 yemek kaşığı domates
salçası
1 yemek kaşığı biber
salçası
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı
pul biber
1 çay kaşığı kar
biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı
su
Yapılışı: Tencereye 1 litre su konulup kaynatılır. Yıkanmış pazılar
azar azar kaynamış suya konulup 1 dakika haşlanıp kenara alınır. Bütün pazılar
haşlanınca soğuk suya batırılıp süzgece alınır.
Dolmanın için
hazırlamak için yıkanmış pirinç ve bulgur geniş bir kaba alınır. Üzerine
yemeklik küçük doğranmış soğanlar, ince kıyılmış maydanoz, salçalar, baharatlar,
zeytinyağı ve yarım su bardağı su ilavesi ile iç malzemesi güzelce yoğrulur.
Pazılar damar kısımlarından ikiye ayrılır ve sap kısmına iç malzemesinden
konulup üçgen şeklinde sarılıp tencereye dizilir. Pazının diğer yarısındaki
damarlı kısım bıçak ile kesilir ve sap kısmına iç konulup sarılır. Bütün iç
malzemesi ve pazılar sarılıp tencereye yerleştirilir. Daha sonra tenceredeki
dolmaların üzeri tatlı tabağı ile kapatılır ve dolamların üzerini geçecek kadar
su konulup tencerenin kapağı kapatılarak ocağa alınır. Dolmalar hızlı ateşte kaynayınca
ocağın altı kısılır ve dolmalar 45 dakika pişirilir. Bu arada suyu kontrol
edilir, suyunu çekmiş ise su ilave edilir. Dolmaların ilk sıcaklığı çıkınca
servis yapılır. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder