14 Nisan 2020 Salı

ETLİ PAZI DOLMASI


Malzemeler:
2 bağ pazı
300 gr kıyma
1 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı pilavlık bulgur
2 tane kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kar biber
 Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı su

Yapılışı: Tencereye 1 litre su konulup kaynatılır. Yıkanmış pazılar azar azar kaynamış suya konulup 1 dakika haşlanıp kenara alınır. Bütün pazılar haşlanınca soğuk suya batırılıp süzgece alınır.
Dolmanın için hazırlamak için yıkanmış pirinç ve bulgur geniş bir kaba alınır. Üzerine yemeklik küçük doğranmış soğanlar, ince kıyılmış maydanoz, salçalar, baharatlar, zeytinyağı ve yarım su bardağı su ilavesi ile iç malzemesi güzelce yoğrulur. Pazılar damar kısımlarından ikiye ayrılır ve sap kısmına iç malzemesinden konulup üçgen şeklinde sarılıp tencereye dizilir. Pazının diğer yarısındaki damarlı kısım bıçak ile kesilir ve sap kısmına iç konulup sarılır. Bütün iç malzemesi ve pazılar sarılıp tencereye yerleştirilir. Daha sonra tenceredeki dolmaların üzeri tatlı tabağı ile kapatılır ve dolamların üzerini geçecek kadar su konulup tencerenin kapağı kapatılarak ocağa alınır. Dolmalar hızlı ateşte kaynayınca ocağın altı kısılır ve dolmalar 45 dakika pişirilir. Bu arada suyu kontrol edilir, suyunu çekmiş ise su ilave edilir. Dolmaların ilk sıcaklığı çıkınca servis yapılır. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: