4 Ekim 2018 Perşembe

LAZANYA (Haşlayarak Hazırlama)



Ben küçük dikdörtgen borcam için yarım paket lazanya kullandım, siz isterseniz bütün bir paketi, daha büyük bir borcamda veya tepside yapabilirsiniz. O zaman kıyalı sos ve beşamel sos ölçüsünü 2 katına çıkarabilirsiniz.
Malzemeler:
16 yaprak lazanya
300 gr kıyma
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tane havuç rendesi (istenirse)
2 tane rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 ay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı domates salası

Beşamel sos için:
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3,5 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Muskat rendesi

Araları için:
200 gr parmesan peyniri veya kaşar peyniri rendesi

Yapılışı: Öncelikle tencereye 1 litre su konulup kaynatılır içerisine 1 tatlı kaşığı tuz atılır lazanyalar kaynayan suya bırakılır ve 10 dakika kadar haşlanıp süzgece alınır
Kıymalı sosu hazırlamak için tencereye zeytinyağı ve yemeklik olarak doğranmış kuru soğan alınır ve kavrulur (eğer havuç seviyorsanız bu aşamada eklenir). İçerisine kıyma eklenir ve kıymanın saldığı suyu çekinceye kadar kavrulur. İçerisine rendelenmiş domatesler, baharatları ve 1 yemek kaşığı domates salçası eklenir ve tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 10 dakika kadar kaynatılır.
Beşamel sosu hazırlamak için tencereye 3 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı zeytinyağı alınıp unun kokusu gidinceye kadar kavrulur. Daha sonra sürekli karıştırılarak soğuk süt eklenir ve koyulaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Koyulaşmaya başlayınca tuz ve karabiber eklenip ocaktan alınır.
Dikdörtgen bir tepsiye veya bocama kıyalı sostan 1 dolu kaşık yayılır, üzerine haşlanan lazanyadan 3 tanesi yan yana dizilir. Üzerine 1 kepçe beşamel sos yayılır, onun üzerine parmesan peynir serpiştirilir daha sonra tekrardan kıyalı sos yayılır.  Lazanya, beşamel sos, parmesan peyniri, kıymalı sos ve tekrardan lazanya olacak şekilde 4 kat dizilir. En üstte kıymalı sos ve bolca parmesan peyniri olacak şekilde dizme işlemi bitirilir. 180˚ de ısıtılış olan fırında üzer kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: