1 Aralık 2019 Pazar

HAŞHAŞLI BÜKME ÇÖREK


Malzemeler:
2 su bardağı ılık su
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı zeytinyağı
1 tane yumurta akı
1 paket yaş mayao
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
5,5 – 6 su bardağı un
İçi için:
5 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
1 su bardağı sıvı yağ
Üzeri için:
1 tane yumurta

Yapılışı: Süt, su maya ve şeker karıştırılır ve maya kabarana kadar bekletilir. Daha sonra diğer malzemeler eklenir ve yumuşak bir hamur yapılır ve ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur 5 tane bezeye ayrılır. İlk beze unlanan zeminde açılıp bir kenara alınır, 2. bezede aynı büyüklükte açılır, üzerine haşhaşlı karışımdan gezdirilir 2. Açılan beze üzerine kapatılır, diğer 3 beze de aynı şekilde açılıp aralarına haşhaşlı karışımdan sürülür en üsttekine sürülmez. Daha sonra tüm hamur elle dikdörtgen şekilde açılır ve rulet veya bıçak ile 1 parmak genişliğinde uzun uzun kesilir. Kesilen parçaların iki ucu tutulup zıt yönlere doğru bükülüp yağlı kâğıt serilmiş tepsiye yan yana dizilir.( Bu şekildeyken tepsinin üzerini streç film ile kapatılıp buzdolabında bekletilip ertesi günü üzerinin strecini açıp biraz oda ısısında bekletip üzerinin yumurtasını sürüp pişirebilirsiniz) Oda ısısında 20 dakika bekletilir. Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Biraz soğuyunca dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: