26 Mayıs 2019 Pazar

SU BÖREĞİ

Malzemeler:
5 tane yumurta
Yarım su bardağı su
4 su bardağı un (yaklaşık)
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
250 gr beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Araları için:
200 gr tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı: Hamur malzemeleri ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. 10 tane bezeye ayrılır ve 30 dakika kadar dinlendirilir. Daha sonra dinlenen bezeler çok ince olmayacak şekilde açılır ve bir örtü üzerine alınır. Geniş bir tencerede su kaynatılır, içerisine 1 dolu yemek kaşığı tuz atılır. Açılan yufkanın 1’i yağlanmış tepsiye haşlamadan yayılıp üzeri eritilmiş tereyağ ile yağlanır.( ilk yufkayı haşlamadan tepsiye konmasının sebebi tepsiye yapışmasın diye). Diğer yufkalar da kaynamış suya atılır ve bir dakika kadar haşlanıp soğuk su dolu bir leğene alınır ve elle suyu sıkılıp tepsiye yerleştirilir, üzerine eritilmiş olan tereyağlı sıvı yağ karışımından az gezdirilir.  Diğer  yufkalara da aynı işlem yapılır. 5. Yufkanın arasına peynirli iç yayılır, daha sonra diğer 5 yufka da haşlanır ve araları yağlanarak üst üste tepsiye yerleştirilir.  (Bu arada soğuk su dolu olan leğendeki su arada bir dökülüp yenisi doldurulur, su soğuk olmalıdır)En üstüne kalan yağ gezdirilir. 180⁰ fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 60 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılınca üzeri nemli bir bez ile örtülür ki üzeri yumuşasın diye, Daha sonra dilimlenerek servis yapılır.  Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: