7 Mayıs 2020 Perşembe

SAC KATMERİ

Normalde katmer hamuruna ne maya ne de kabartma tozu koymam, ama bu sefer maya ile denemek istedim ve sonuç çok güzel oldu tavsiye ederim. 

Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı
16 tane katmer için
Malzemeler:
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket instant (kuru) maya
1 dolu tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı un
Aralarına sürmek için:
250 gr  tereyağı (eritilmiş)
125 gr margarin (eritilmiş)

Yapılışı: Ilıtılmış olan süt, su, şeker ve maya yoğurma kabına alınıp karıştırılır ve maya kabarana kadar bekletilir. Daha sonra un eklenip yoğrulur, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. Yapılan hamur mayalandırılmadan limon büyüklüğünde bezelere ayrılır, benim hamurumdan 16 tane beze çıktı. Her bir beze ince şekilde açılır üzerine eritilmiş olan yağdan her tarafına sürülür ve karşılıklı kenarları üst üste kapatılır, daha sonra kapanan yere de yağdan sürülüp tekrardan karşılıklı kenarlar kapatılıp kare elde edilir. Hazırlanan hamur yağlı kağıt serilmiş tepsi üzerine alınır ve diğerleri yapılana kadar üzeri örtülerek bekletilir. Ben bezelerin yarısını da yuvarlak katmer hazırladım. Bunun için açılan hamurun üzerine eritilmiş olan yağdan her tarafına sürülür ve hamur uçtan başlayarak rulo şeklinde sarılır. Daha sonra sarılan hamur kendi etrafında döndürülüp uç kısmı altına verilir ve oda yağlı kağıt serilmiş tepsi üzerine alınır. Siz katmerlerinizi istediğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz.  
Daha sonra yağlanan ve bekletilen bezeler oklava ile yarım cm kalınlığında açılır ve sacda veya teflon tavada hafif kızarana kadar pişirilir. Kızarmadan ters çevrilip üzeri çok az yağlanır, sonra diğer tarafı çevrilip yağlanır ve ara ara çevirerek kızarana kadar pişirilip havlu kağıt üzerine alınır. İlk sıcaklığı çıkan katmerler elle koparılarak servis yapılır. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: