17 Mayıs 2020 Pazar

KUYMAKLI GÜRÜN KETESİ


Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı, 115 ml çay bardağı
Malzemeler:
 2 bardak ılık süt
125 gr margarin (erimiş)
125 gr tereyağı (erimiş)
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 paket kuru (instant) maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
5 su bardağı un
İçi için(kuymak):
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı ayçiçek yağı          
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı un
Yarım çay bardağı su
 Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı

Yapılışı: Ketenin içini hazırlamak için, yağlar bir tavaya alınarak ısıtılır. Daha sonra unu eklenerek, unun kokusu gidinceye kadar kavrulur. Yarım çay bardağı su içerisine 1 çay kaşığı tuz konulup karıştırılır ve kavrulan una eklenip biraz karıştırılıp ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Hamuru hazırlamak için tüm malzemeler yoğurma kabına alınarak yoğrulur ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. Yapılan hamur üzeri kapatılarak ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur limon büyüklüğünde bezelere ayrılır ve elle üzerine bastırılıp ortasına soğumuş olan kuymak içinden konularak üstte kapatılıp parmaklarla bastırılıp yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: