6 Mayıs 2020 Çarşamba

LAZANYA (Haşlamadan hazırlanan lazanya)

Malzemeler:
18 yaprak lazanya
500 gr kıyma
1 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tane havuç rendesi (istenirse)
3 tane rendelenmiş domates
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
Beşamel sos için:
2 dolu yemek kaşığı un
2 dolu yemek kaşığı zeytinyağı
5 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Muskat rendesi
Araları için:
200 gr  kaşar peyniri veya parmesan peyniri  rendesi

Yapılışı: 
Kıymalı sosu hazırlamak için tencereye zeytinyağı ve kıyma konulup güzelce kavrulur. Daha sonra içerisine yemeklik olarak doğranmış kuru soğan eklenir ve soğanlar ölünceye kadar kavrulur, (eğer havuç seviyorsanız bu aşamada eklenir). İçerisine rendelenmiş domatesler ve baharatları eklenip tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 15 veya 20 dakika kadar pişirilir.
Beşamel sosu hazırlamak için tencereye 2 yemek kaşığı un, 2 yemek kaşığı zeytinyağı alınıp unun kokusu gidinceye kadar kavrulur. Daha sonra sürekli karıştırılarak soğuk süt eklenir ve koyulaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Koyulaşmaya başlayınca tuz, karabiber ve muskat rendesi eklenip bir iki taşım kaynatılıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. 
Kare bir borcama veya fırın tepsisine  kıymalı sostan 1 dolu kaşık yayılır, üzerine lazanyadan 3 tanesi yan yana dizilir, onun üzerine 1 kepçe beşamel sos yayılır, onun üzerine kıymalı sostan yayılır, daha sonra kaşar peynir rendesi serpiştirilir. Bu işlem kıymalı sos ve beşamel sos bitene kadar tekrarlanır (ben 6 kat lazanya kullandım). En üstte kalan beşamel sos bolca yayılır onun üzerine de kaşar peyniri rendesi serpiştirilir ve önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 45 dakika kadar pişirilir. Lazanyanın ilk sıcaklığı çıkınca dilimlenerek servis yapılır.  Afiyet olsun.


Hiç yorum yok: