14 Mayıs 2020 Perşembe

ÇİLEKLİ ÇİZKEK

Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı
Kalıp ölçüsü: 26 cm kelepçeli kalıp
Malzemeler:
Alt taban için:
1,5 paket eti burçak bisküvi)
80 gr tereyağı (erimiş)
Kreması için:
3 tane yumurta
400 gr labne peyniri
1 paket krema (200 gr)
1 su bardağı toz şeker
1,5 yemek kaşığı un
1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya
Çilekli sosu için:
400 gr çilek
Yarım su bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı mısır nişastası
Yarım çay bardağı su

Yapılışı: Bisküviler rondodan geçirilir, üzerine eritilmiş olan yağ eklenip güzelce karıştırılır. Kelepçeli kalıbın tabanı yağlı kağıt ile kaplanır ve üzerine bisküviler her tarafına eşit gelecek şeklide yayılır ve bisküvilerin üzerine kaşığın arkası ile bastırılır. Daha sonra kalıp buzdolabında 2 saat bekletilir.
Labne peyniri ve krema geniş bir kase içerisine alınıp mikserle 1 dakika çırpılır, daha sonra mikser içerisinden çıkarılır. Karışıma şeker eklenip kaşık ile güzelce karıştırılır. Yumurtalar birer birer ilave edilip kaşıkla karışıma yedirilir. En son un, nişasta ve vanilya eklenip pürüzsüz oluncaya kadar karıştırılır. 
Buzdolabında bekletilen kalıbın kenar kısmı aleminyon folyo ile kaplanır ki çizkekin kenarı çok kızarmasın diye. Hazırlanan karışım bisküvilerin üzerine boşaltılır. Kalıp tezgah üzerine bir iki kez vurulup içerisindeki hava çıkarılır. Hazırlanan çizkek fırına verilir, fırının içerisine ısıya dayanıklı bir kase ile su konulur ki çiz kek çatlamasın diye. Daha sonra 170 dereceli fırında 45 dakika pişirilir. Pişen çizkek fırından alınıp soğumaya bırakılır. 
Çilek sosu için çilekler rondodan çekilip tencereye alınır, üzerine şeker konulup ocağa alınır. Küçük bir kaseye nişasta ve su konulup güzelce karıştırılır ve kaynamakta olan çileklerin üzerine yavaş yavaş eklenir, bir anda eklememek gerekir çünkü çileklerin sulanma durumuna göre kontrollü bir şekilde nişastalı su eklenir. Çilek sosu göz göz oluncaya kadar pişirilir. Daha sonra soğuyan çizkekin üzerine çilek sosu yayılır ve ılıyınca buzdolabında 1 gece bekletilir. Ertesi günü çizkek kalıbından çıkarılıp servis tabağına alınır ve dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: