9 Ocak 2020 Perşembe

KUZU TANDIR



Malzemeler:
1,5 kg kemikli kuzu kol
Marina için:
Tuz, karabiber, tane kekik
Zeytinyağı
8 diş sarımsak
Sebzesi için:
1 tane ayva
1 tane havuç
2 tane soğan
1 kereviz ve kereviz sapı
2-3 dal biberiye
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı, hardal
Üzerinin sosu için:
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı soya sosu
1 yemek kaşığı pekmez

Yapılışı: Etlerin üzerine kesikler atılarak akşamdan marina malzemesi ile her tarafına bulanıp üzeri kapatılarak buzdolabında marina edilir.
Sebzeli karışım için salçalar hariç diğer bütün sebzeler iri şekilde doğranır ve baharatlarla tatlandırılır ve yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yayılır. Salçalar az su ile açılır ve sebzelerin üzerine dökülür. Marina edilmiş olan etler döküm bir tavada her iki tafraları da güzelce mühürlenir. Daha sonra etlerin üzerine hardal sürülür ve sebzelerin üzerine yerleştirilir. Etlerin üzeri önce yağlı kâğıt ile sıkıca kapatılır, yağlı kâğıdın üzeri de aleminyon folyo
ile kapatılır  ve öce 200 dereceli fırında yarım saat pişirilir. Daha sonra fırının ısısı 180 dereceye düşürüp 2,5 saat pişirilir. Pişen etler kemiklerinden ayrılıp fırın tepsisine veya borcama alınır. Tepside kalan sebzelerin üzerine kaynamış su konulup karıştırılır. Nişasta sütlüğe alınır ve çok az su ile açılır ve tepsideki sebzelerin suyu süzdürülerek nişastaya eklenir, pekmez ve soya sosu da eklenip ocakta koyulaşıncaya kadar pişirilir. Tepsideki etlerin üzerine sos yayılır ve sıcak olarak servis yapılır. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok: