11 Ocak 2020 Cumartesi

SEBZELİ BROKOLİ ÇORBASI



Malzemeler:
1 kase küçük çiçeklerine ayrılmış brokoli
1 tane havuç
1 tane kereviz
Sosu için:
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta sarısı
Muskat rendesi
Yarım çay kaşığı karabiber
Sebze suyu için:
1 tane kuru soğan
1 sap pırasa
1 tane havuç
1 tutam kereviz yaprağı
1 parça kapya biber
Tuz, karabiber

Yapılışı: Çorbaya öncelikle sebze suyu hazırlanarak başlanır. Çorbanın pişirileceği tencereye 1 litre su konulur ve sebze suyu malzemeleri içerine konulup yarım saat kaynatılır. Daha sonra suyun içerisinden sebzeler dışarıya çıkartılır. Aynı suyun içerisine brokoliler konulup 5 dakika haşlanır ve buzlu suyun içerisine konulup şoklanır ki brokoliler rengini korusun diye. Aynı suyun içerisine kerevizler ve havuç minik küpler halinde doğranıp eklenir ve kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Sebze suyunun içerisine konulan soğan ve kapya biber de küçük doğranıp çorbaya eklenir. Kerevizler yumuşayınca brokoliler ve tuz eklenir.
Sosu hazırlamak için un bir kâseye alınır üzerine süt eklenip karıştırılır, yumurta sarısı ve yoğurt da eklenip hepsi pürüzsüz oluncaya kadar çırpılır. En son muskat rendesi ve karabiber eklenip karıştırılır. Kaynamakta olan sebzelerin suyundan azar azar yoğurtlu karışama konulup karıştırılır ve sos yavaşça tencereye dökülür ve karıştırmaya devam edilir ki yoğurt kesilmesin diye. Daha sonra unun kokusu gidinceye kadar 1-2 taşım kaynatılır ve ocağın altı kapatılır. Çorba kaseye servis yapılır. Üzerine küçük bir tavada tereyağı eritilir ve içerisine nane, pul biber eklenip kızdırılır ve çorbanın üzerine gezdirilerek servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: