26 Aralık 2020 Cumartesi

EL AÇMASI ISPANAKLI AÇMA BÖREK

 

Bardak ölçüsü: 200 ml su bardağı
Malzemeler:
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı su
1 Türk kahve fincanı zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
4,5 veya 5 su bardağı un(yaklaşık)
1 tatlı kaşığı tuz

İçi için:
500 gr ıspanak
1 tane kuru soğan
2 tane pastırma (istenirse)
1 yemek kaşığı galeta unu
1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
Araları için:
250 gr margarin veya tereyağı (eritilmiş)
Üzeri için:
1 tane yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı süt
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
 
Yapılışı: Böreğin içini hazırlamak için ıspanaklar yıkanır ve doğranır. Soğan küçük yemeklik olarak doğranır ve az zeytinyağı ilavesi ile tencereye alınıp kavrulur, içerisine istenirse küçük doğranmış pastırma eklenir ve kavrulur. Ispanaklar eklenir baharatları eklenir ve 1 yemek kaşığı galeta unu eklenip biraz çevrildikten sonra ocaktan alınıp soğumaya bırakılır.
Hamur malzemeleri yoğurma kabına alınıp yoğrulur, ele yapışmayan bir hamur yapılır. Yapılan hamur 2 tane bezeye ayrılır ve kapalı bir kap içerinde bezeler 20 dakika oda ısısında dinlendirilir. Bezenin biri un yardımı ile açılabildiği kadar açılır. Ve açılan hamurun üzerine eritilmiş olan yağın yarısı her tarafına sürülür. Daha sonra hamur etrafından çekiştirilerek inceltilir ve ucundan başlayarak rulo şeklinde sonuna kadar sarılır ve kendi etrafında döndürülerek sarılır ve unlanmış bir tabak içerisine konulur. Hazırlanan hamur diğer bezeyi açana kadar buzdolabında bekletilir. Hazırlanan hamurlar dolaptan alınır ve tepsinin büyüklüğü kadar açılıp yağlı kağıt serilmiş olan tepsinin üzerine yerleştirilir. Üzerine soğumuş olan iç malzeme yayılır ve diğer hazırlanan bezede için üzerine açılıp yerleştirilir. Yumurta sarısına süt ve sıvı yağ konulup çırpılır ve böreğin üzerine fırça yardımı ile sürülür. Hazırlanan börek 180 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirilir ve fırından çıkarınca biraz ılımaya bırakılır. Daha sonra börek dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun.
 
 
 

Hiç yorum yok: