6 Aralık 2020 Pazar

ZEYTİNYAĞLI LAHANA DOLMASI


Malzemeler:
1 tene lahana
8 tane orta boy kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
3 su bardağı pirinç
1 paket dolma fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı nane
2 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı su

Yapılışı: Lahanalar haşlanır ve soğutulur. İç için soğanlar yemeklik olarak küçük doğranır ve zeytinyağı ile kavrulur. Baharatları eklenip biraz daha kavrulur. Yıkanmış olan pirinçler de eklenir pirinçlerin rengi dönenen kadar kavurmaya davam edilir. 2 su bardağı su eklenerek önce hızlı ateşte 2 dakika sonra kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirilir ve soğumaya bırakılır. Lahanaların orta kısımları çıkarılıp dolmanın pişeceği tencerenin dibine yerleştirilir, böylece dolamlar tencereye yapışmıyor. Lahanalar uzunlamasına kesilir ve uç kısmına iç konulup sarılır ve tencereye dizilir. Dolmalar bitince üzerine tabak kapatılır ve 2 su bardağı kadar su konulur ve önce hızlı ateşte 3 dakika kadar sonra ocağın altı kısılarak 1 saat pişirilir. Dolmaların suyu arada bir kontrol edilir çıtırtı geliyor ise çok az su ilave edilebilir. Dolmalar tenceresinde soğutulduktan sonra servis tabağına alınır ve soğuk olarak servis yapılır. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: